Säljande presentationsteknik
March 29, 2011
Delad skärm i PowerPoint 97,2000,2003
March 29, 2011

Bakgrunden – En enkel väg till framgång

Ett väldigt enkelt men allt för ofta bortglömt knep för att krydda din presentationsteknik är att bygga upp förväntningarna inför det du ska säga. Det kallas för bakgrund och är en fundamental byggsten i all presentationsteknik oavsett om det handlar om böcker, filmer eller presentationer.

Det underbara med en bra bakgrund är att du kan få exakt samma innehåll att upplevas som någonting mycket bättre, roligare och intressantare.

I en pedagogisk presentation (utbildning) framställer jag bakgrunden ur ett motiverande perspektiv, så att mottagaren ska känna ”åhh det här behöver jag verkligen lära mig!”, ungefär, eller ganska precis som jag gör nu : )

I en säljande presentation använder jag bakgrunden för att bygga upp stämningen, förväntningarna och fokuset från den potentiella köparen så att jag och köparen hamnar så nära som möjligt på samma våglängd.

I en underhållande och eller informerande presentation använder jag bakgrunden för att förhöja värdet av det jag ska säga, dels som en krydda och dels som en variation.

3 snabba tips

Nummer 1:
Din bakgrund ska inte vara för lång, absolut max 3 minuter. På så sätt uppfattas den röda tråden som tydlig.

Nummer 2:
Bakgrunden ska gärna stimulera en känsla istället för en logik.

Nummer 3:
För att förhöja värdet av det du säger ytterligare, kom ihåg att använda pauser rätt och att tala med medveten tempoväxling.

Exempel
Ett exempel på vad det gör att sätta en bakgrund före ett ämne i en presentation

Bakgrund
2006 hamnade jag, genom en fullständig slump på ett möte med en man. En man vars namn var Micke Darmell, en möjligtvis helt ordinär man, eller kanske inte? Men någonting hände den dagen på det mötet. Exakt vad det var hade jag väldigt svårt att sätta fingret på tills efter något år. När det till slut slog mig vad det var, insåg jag samtidigt att ett möte, en människa kan förändra ett helt liv, i det här fallet mitt liv.

[PAUS i 3-4 sekunder]

Ämnet
Han lärde mig livets viktigaste läxa: Att våga stanna upp och njuta av just det här ögonblicket, inget annat – utan just detta! Det är livskvalitet, att se det positiva istället för det negativa, att se på vad vi har runt oss, vad moder natur har skapat och samtidigt nästan gråta över dess fulländande perfektion. Det är vad som förhöjer varje levande intryck. Det här är dock ingen kunskap eller kompetens. Det är en insikt – en insikt som du kanske redan kommit till eller kommer att komma till. Vem vet, vilket möte, med vilken människa.

1 Comment

  1. En bra elev says:

    hej jag tyckte att fakta var jätte bra tack för tipsen!

Din e-postadress kommer inte att publiceras med kommentaren.

*