En enda Coop butik vinner över ICA
October 4, 2013
Ditt minne förändras ständigt
February 7, 2014

Popcorn gör dig immun mot reklam

Presentationsteknik handlar mycket om att paketera ett budskap så att det blir lätt att minnas, enkelt att förstå och helst ska mottagarna övertygas eller på annatsätt påverkas av vårt innehåll. Och jag i flera artiklar tidigare skrivit om hur lätt vi människor är påverka och även gett ett stort antal tips på området. Nu kan det ju vara som så att du även tänkt på att du är mottagaren till dessa budskap, budskap som vill in i ditt huvud och ändra din tanke. Och Ja – handfallna och robotstyrda – så kan i bland människan som föremål för påverkan beskrivas. Men mot det finns nu ett “botemedel” och du behöver inte längre vara slav under reklamen eller budskap som du inte vill ta in. Forskare vid Universitetet i Cologne har gjort en intressant upptäckt – nämligen att om du äter Popcorn medan du utsätts för reklamen på biografen så kommer du inte att ta intryck och heller inte minnas den.

Det dom gjorde var att bjuda in 96 personer till en biograf. Hälften fick Popcorn att mumsa på och hälften fick inte Popcorn. En vecka efter deltagarnas bioupplevelse fick deltagarna ett test där de fick titta på bilder. Hälften av bilderna var från reklamen och hälften var andra slumpmässigt valda reklambilder, deltagarnas fick peka ut vilka de mindes och deltagarna fick även ett test där forskarna mätta positiva psykologiska reaktioner till bilderna. (för att inte vara påverkade av tidigare upplevelser, valdes reklamsnuttar och bilder från andra länder än Tyskland där studien genomfördes)

I ett andra test som genomfördes så fick 188 deltagare samma bioupplevelse + reklam som bland annat visade hudlotioner. En vecka efter händelsen fick deltagarna riktiga pengar för att köpa hudlotioner i en butik. Det visade sig då att de som hade tuggat i sig Popcorn inte på något sätt var påverkade av reklamen utan valde helt slumpmässigt. De som däremot inte hade tuggat i sig Popcorn valde i hög grad de hudlotioner som hade visats upp i reklamen.

Teorin här är att det är vår “inre röst” som skapar intrycken. Om du tänker på det när du ser reklam eller en logotyp så kommer du att märka att du säger ordet för dig själv i ditt huvud. Det är den repetitionen som ligger till grund för intrycket och minnet. Du kommer också att märka att du inte gör detta i samma utsträckning om du tuggar på något, som exempelvis Popcorn.

Om studien får fyr så kommer biografer framöver att få ett ordentligt problem att motivera för reklamköparna att köpa reklam på bio. Och vad kan du lära dig från detta? Tugga inte på något samtidigt som du försöker repetera in information i din hjärna. Och om du försöker påverka en person, se till att dom inte tuggar på något och slutligen – om du vill vara immun mot påverkan – chew away!

Populärvetenskaplig källa: http://www.theguardian.com/science/2013/oct/13/eating-popcorn-cinema-advertisers

Första källan: http://www.portal.uni-koeln.de/3963+M572b711a929.html

Din e-postadress kommer inte att publiceras med kommentaren.

*