Fokus Fakta
June 6, 2011
Roger McNamee – Disruption and Engagement
December 1, 2011

Bra artikel av Naturvetarna

I naturvetarnas senaste nummer sammanfattar de föreläsningen och korståget “Death By PowerPoint” på ett förträffligt elegant sätt.

Utdrag ur artikeln
Med vetenskapen i ryggen har David JP Phillips inlett ett korståg mot dåliga PowerPoints. Det finns några knep som får dina PowerPoints att höja sig över mängden. Till exempel kan hjärnan bara uppfatta högst sex objekt på en bild utan att behöva räkna dem.

Vem har inte suttit och gäspat under en dålig PowerPoint-presentation? Bilderna är fullmatade med text som knappt går att läsa och samtidigt ska man lyssna på den som talar. Tankarna drar iväg åt andra håll, som till kafferasten.
– Många presentationer är mer förvirrande än klargörande. De är tyngda av fakta och strider mot den kunskap vi har från forskning inom bland annat psykologi, neurologi och kognition, säger David JP Philips. Han är expert på presentationsteknik och startade för två år sedan ett korståg mot dåliga PowerPoints.

Fokus på dig själv
Det har blivit bättre, men fortfarande ser han skräckexempel.
– Möjligen kan det förklaras med ett flockbeteende. Många följer andra i spåren och gör lika dåliga presentationer som chefer och andra kvalificerade personer. Kan Anders Borg så kan väl jag, tycks många tänka.
Med några enkla tips kan man komma långt och få presentationen att förstärka budskapet.
– Nummer ett är att ha fokus på dig själv. Presentera dig med ett öppet kroppsspråk. Det vittnar om engagemang och intresse. Publiken känner att du har något viktigt att säga. Då ska PowerPoint-kanonen inte vara påslagen. Ögat drar sig till kontraster och fastnar på skärmen.

Din e-postadress kommer inte att publiceras med kommentaren.

*