Effektiv kommunikation
March 29, 2011
Använd PowerPoint rätt, så här gör du
March 29, 2011

Det kraftfulla i det simpla

Vi talar för att bli förstådda sa Robert Greenleaf en gång i tiden – många av dessa försök går om intet för att vi säger för mycket. Det finns tusentals exempel, och var dag läser vi om dem eller upplever dem. Mängden information som vi tar in i dag är smått osannolik och när veckan är slut så är frågan; hur mycket kommer vi i håg av alla möten och presentationer egentligen? Ge det fyra veckor till och vi får vara glada att vi är handlingskraftiga och gör något då för stunden för nu kommer vi inte i håg vad det var vi skulle göra.

Och saken är ju den. Vi tycker oftast om det vi pratar om, ibland brinner vi till och med för ämnet. Men kom ihåg att det sällan är samma sak för mottagarna.

Experter är rörande överens i ämnet. Om du vill få något sagt och därtill ihågkommet får du hålla det du ska säga så simpelt det bara går.

Tre ämnen
För mycket information svämmar över våra mottagares hjärnor istället för att övertyga dem eller lära dem någonting. Det perfekta upplägget är att du som sändare fokuserar på tre ämnen varav ett gärna får vara ett huvudämne. Dessa tre ämnen går du inte utanför. Ditt mål är alltså, att via olika inlärningsstilar, metoder och repetionscykler se till att informationen från dessa tre ämnen verkligen fastnar.

När du ska uttrycka dig så tänk på att vi bäst uttrycket våra tankar och idéer genom substantiv och verb. Adjektiv och adverb orsakar ofta förvirring och otydlighet. Demystifiera det du ska säga genom att säga det rakt ut!

1 Comment

  1. Åsa Lindberg says:

    Bra tips! Kort och koncist. 🙂

Din e-postadress kommer inte att publiceras med kommentaren.

*