Popcorn gör dig immun mot reklam
October 15, 2013
Inspirerande läsning om hur Apple regisserade sina Keynotes
August 29, 2014

Ditt minne förändras ständigt

Ni som följer mig, läser mina artiklar och har gått på mina eller mina kollegors kurser i presentationsteknik, sälj och retorik vet hur stor min passion för hjärnan är! Den 5:e februari 2014, för ett par dagar sedan så publicerades den hittills bästa studien som visar hur vi människor konstant skriver om våra minnen. I praktiken så fungerar det så här:

 

När du ska berätta om ett tidigare minne i ditt liv för någon så kan vi se det som att du tar ut en bok ur ditt arkiv. Tyvärr är boken som du tar fram lite suddig och otydlig här och där så din hjärna fyller snabbt i luckorna, kompletterar med information som den anser vara sannolik för att göra minnet komplett igen. När du sen stoppar tillbaks boken i ditt hjärnarkiv så är ditt minne förändrat för alltid. Så för varje gång du tar fram just det minnet så förändras det lite till och till slut kan minnet vara mer eller mindre helt ersatt.

Boven i dramat är vår mänskliga natur som går ut på att din hjärna skriver om och optimerar din historia för att du ska kunna vara så bra som möjligt här och nu. Rent neurologiskt så är det din hippocampus som du kan se i bilden bredvid. Hippocampus är en del av ditt limbiska system och visar sig nu solklart vara din redigeringsstudio som hämtar ut dina minnen ur arkivet, kompletterar och skriver om dom för att optimera för dig själv och din situation nu.

Studien i sig genomfördes i tre steg:

1. Deltagarna fick se en bakgrundsbild med ett objekt placerat på bakgrundsbilden.

2. Bakgrundsbilden från experiment ett togs nu bort och ersattes av en annan bakgrundsbild. Det deltagarna nu var tvungen att göra var att komma i håg var objektet var placerat på bilden. Det misslyckades dom alla med återkommande, dock fick dom inte feedback om det.

3. För att nu testa om orginalminnet från exempel ett var överskrivet av det felaktiga minnet i experiment två så fick deltagarna titta på tre olika placeringar av objektet. Nr1: Orginalplaceringen, Nr.2 Deras egen placering och Nr.3 En helt ny placering. Det visade sig att deltagarna valde alternativ nummer 2, d.v.s. deras egen konstruktion av var objektet fanns på bakgrundsbilden. Det första minnet, originalminnet var nu överskrivet helt och hållet.

I en separat studie som du kan läsa om i Malcolm Gladwells bok Blink så visade det sig att deltagare som deltagit i en studie som spände över 50 år hade skrivit ner saker om sitt liv, sin tro, sina vänner när dom var unga och när samma frågor ställdes till dem 50 år senare så korrelerade väldigt få svar. Lätt chockade insåg deltagarna i studien att få saker är så osäkra som våra minnen och hur vi än ser tillbaks på vår barndom kan vi inte vara säkra på att den bilden vi minns är den rätta. Den enda lösningen om du verkligen vill veta vem du var förra året, för fem år sedan, för tio år sedan är att föra en dagbok/journal.

 

Så om du som presentatör någon gång känner att du hela tiden säger olika saker fast du presenterar samma ämne, så har du här svaret. För att det verkligen ska bli rätt och rätt varje gång, behöver du bestämma dig för ett manus och programmera in det genom enveten repetition. När du väl har repeterat det tillräckligt många gånger kommer du säga samma sak på precis rätt sätt i din presentation.

 

Och nu till den bästa slutsatsen av alla. Om du vill förändra ett minne i dig själv eller andra så plocka ut minnet om och om igen och förändra det lite grann för varje gång. Om du gör det tillräckligt många gånger så kommer du att ha ersatt ett kanske hemskt minne med ett nytt mindre hemskt minne. Metoden är populär inom KBT. En variant på detta är att ta ett befintligt minne och göra Kalle Anka av det, d.v.s. gör minnet tecknat, lustigt, knäppt. Gör om processen, om och om igen. Det här kan ju då även genomföras på andra människor men exakt hur du gör det känns omoraliskt att lära ut här på en websida.

 

Länk till forskningen: http://www.northwestern.edu/newscenter/stories/2014/02/how-your-memory-rewrites-the-past.html

Din e-postadress kommer inte att publiceras med kommentaren.

*