5 bra Tips om ni är 2 på scen
March 3, 2015
Skapa ett fantastiskt innehåll!
May 8, 2015

Gamification – Spelfiering

Vi människor drivs av två krafter: Motivation och Disciplin. Utan att hyckla allt för mycket är det rätt enkelt att konstatera att disciplinen i skolorna var hårdare historisk sett, kanske i största allmänhet till och med. Och det är just bristen på disciplin som banat vägen för vår andra drivkraft: Motivation. Visst har vi alltid haft den men på något sätt förlitar vi oss mer på vår motivation dessa dagar än ren och skär disciplin. Även med motivation finns två varianter. Extern och Intern. Intern motivation innebär att du som person har en egen drivkraft, ett eget mål, en egen framgång som du drivs mot och vill till. Extern motivation innebär att någon utifrån försöker stimulera din motivation genom belöning, ekonomiska incitament och senast i raden av koncept: “Gamification”.
Gamification innebär att du som lärare har byggt ett spel eller spelliknande scenario runt om kring något du ska lära ut. Du som deltagare leds in i ett spel, får spelregler och beroende på hur skicklig du är i spelet så får du poäng och dessa poäng kan du sen omvandla till att få längre rast, få göra om prov, ta bort valfria fel i ditt prov och så vidare. Det är ett smart koncept för det relaterar till något som de flesta älskar oavsett om du gör det på din telefon eller på datorn – att spela.
Fördelar
Du kan i stort sett få vem som helst att studera vilket ämne som helst. Det är primärt inte ämnet i sig som driver deltagarna utan spelet som omger ämnet. Så den enorma fördelen här är att du kan få vem som helst att börja studera och fortsätta studera och på så sätt skapa en möjlighet för deltagarna att skapa ett genuint intresse för ämnet även utan “gamification-lagret”.
Nackdelar
Precis som jag skriver på fördelarna så är det tyvärr inte ämnet i sig som driver motivationen vilket gör att motivationen är oerhört kortsiktig och försvinner samma sekund som deltagarna lämnar ditt klassrum (om nu inte spelet fortsätter utanför så klart). Men så länge du som lärare har en långsiktig plan där deltagarna kommer att få ett genuint intresse för ämnet så är det bara att köra stenhårt!
Exempel
Min son tristan jobbar på lära sig läsa just nu, men det är för honom riktigt motigt med läsläxor och stenciler. Så jag slog mig ner och skrev en skattjakt. Jag skrev 8 lappar, varje lapp innehöll ca 60 ord och var en del av en spännande saga med en ledtråd till nästa lapp och varje lapp innehöll också en specifik bokstav. Alla dessa 8 lappar gömde jag runt om i Herrgården och utanför i trädgården. Han fick ingen som helst hjälp på vägen genom dessa lappar utan var tvungen att i bland tragglandes läsa och förstå orden – för gjorde han inte det så skulle han aldrig hitta skatten. Han läste med passion, han läste med intensitet, han bröt ner orden och formade ljuden i orden och han knäckte lapp efter lapp. 40 minuter senare stod han där, skitig, lite blöt, lycklig med ett leende mellan öronen och en skatt i handen. Fungerade det? Väckte det genuint intresse. Ja. Han bad mig sen skriva en till saga om honom och herrgården med riddartema vilket jag gjorde och nu även utan skatt läste han med intresse.
Appar och verktyg
Det finns många appar och verktyg som du kan använda i din undervisning för att skapa stora som små spel. Sök till exempel på google efter “Gamification app”. Jag har själv aldrig använt någon men fick dessa två rekommenderande till mig: Classcraft, och 3Dgamelab

Gamingprofessorn
Av alla gamification koncept jag har sett så har jag aldrig sett något så omfattande som denna professors upplägg. Spana in dessa tre kurser som han håller och vilka underhållande möjligheter han skapar för sina elever : )

gamification

Din e-postadress kommer inte att publiceras med kommentaren.

*