Vill du också vara Limitless?
June 1, 2011
Sluta bekräfta din nervositet
November 21, 2012

Hjälp! Jag ska hålla en presentation snart, vad ska jag göra?

Just den frågan har jag fått många gånger. Och även om min varmaste rekommendation skulle vara att du deltog på en utbildning/kurs i presentationsteknik så har du nu knappt om tid och behöver göra det bästa av sitiuationen. Baserat på det har jag sammanställt mina topp 6 tips för vad du behöver tänka på avseende din presentationsteknik, din presentation och vad du ska tänka göra för att undvika det beryktade tillståndet “Death By PowerPoint“.

Tips 1 – Mål och fokus för din presentation

Vi är oftast väldigt skickliga på att stoppa in för mycket information i våra presentationer. Och även om det i en utopisk värld hade varit fantastiskt att kunna gå in i en presentation och bränna av 30 minuter med fakta och sen vara fullständigt säker på att mottagarna förstått och kommit ihåg det du sa så är det tyvärr inte vår verklighet. Så definiera ett mål för din presentation och definiera max tre saker som du vill att dom ska komma i håg. Under tiden du bygger din presentation använder du nu målet för att ifrågasätta allt innehåll i din presentation. Leder det här mot målet? Nej – ta bort det! Leder det här mot målet? Ja – behåll det!

Tips 2 – Din egen mentala inställning

Du är din egen mentala inställning. Om du går in i en presentation med en mental inställning som lyder ”Undrar om dom vill höra det här” eller ”Det här är verkligen ett tråkigt ämne” eller ”Hur ska någon tycka det här är intressant” så kommer du även att förmedla den känslan och du har uppnått precis det du inte ville. Om du däremot går in i din presentation med en mental inställning som lyder: ”Om dom inte får höra det jag ska säga kommer dom verkligen att få problem” eller ”Mitt ämnet är oerhört intressant” så kommer du även att förmedla den positiva den känslan och lyckas med din presentation. Så när du planerar framförandet av din presentation så är det viktigast inte hur du bygger din PowerPoint eller hur lokalen ska vara möblerad utan att du skapar en positiv känsla i dig själv.

Tips 3 – Strukturen i presentationen

En tydlig struktur i din presentation leder till mängder av fördelar. För dig själv skapar det trygghet, det gör det lättare att följa den röda tråden och du kan kontrollera tiden och innehållet bättre. För dina mottagare är det samma sak med den röda tråden, det är enklare att följa din framfart och en tydlig struktur skapar också trygghet och förtroende för dig som presentatör. Så förhåll dig alltid till en struktur. I utbildningen Presentationsteknik Steg 1 går vi igenom en struktur på 15 steg som skapar alla tänkbara förutsättningar för att lyckas, men den har vi inte utrymme att gå igenom här så jag ger dig en lite enklare struktur som delar samma fundament som den kompletta strukturen.

 1. Börja med en intresseväckare, om ämnet inte görs intressant för åhörarna kommer de heller inte att lyssna koncentrerat.
 2. Gör en tydlig måldefiniering genom att förklara vad målet med din presentation är.
 3. Om du har mer än ett ämne bör du inför varje ämne ha en bakgrund – också kallat minianslag för att väcka intresse.
 4. Presentera ditt ämne, gärna inte längre än 20 minuter på grund av koncentrationsnivån.
 5. Summera ditt ämne med maximalt tre punkter.
 6. Bekräfta tillsammans med mottagarna att du uppnått målet.
 7. Kläm till med en final i form av en minnesvärd intresseväckare, ett citat eller en uppmaning i slutet.

Tips 4 – Ditt kroppsspråk

I tips nummer två skrev jag att du är din mentala inställning och helt riktigt kommer ditt kroppsspråk att avspegla din mentala inställning men du kan också omvänt påverka dig själv. Genom att gå in i en presentation och undvika korslagda armar, fikonlövspositionen eller manövern – det vill säga att du har ett öppet kroppsspråk så kommer du även att förändra din mentala inställning och mottagarnas, för när dom ser att du vågar vara öppen i ditt kroppsspråk blir även dom mer mottagliga till det du ska säga. Så mitt råd är. Ha ett öppet kroppsspråk och inled med att ta ett steg fram mot mottagarna.

Tips 5 – Undvik Death By PowerPoint

PowerPoint är ett fantastiskt verktyg om det används rätt, dessvärre används det allt för ofta fel. Och med fel menar jag att det dels används som ett manus för presentatören istället för ett stöd åt mottagarna och dels finns en övertro på det mänskliga sinnets mottagningsförmåga avseende mängd information per slide i PowerPoint. Allt detta leder till fenomenet ”Death By PowerPoint” och min föreläsning med samma namn som just nu är ett av mina främsta korståg. Tre snabba tips som gör din PowerPoint överlägset bättre är:

 1. Du är presentation och din PowerPoint är ett stöd för åhörarna. Se alltid till att du är fokuset i presentationen och att PowerPointen är byggd för att hjälpa åhörarna inte dig.
 2. För att hålla dig innanför den mänskliga perceptiva gränsen bör du undvika att ha fler än sex objekt per slide. Så fort du har fler bör du vara medveten om att hjärnan måste lägga 500% mer resurser för att förstå vad du menar.
 3. Undvik meningar i din PowerPoint. Våra hjärnor är långt ifrån bra på att läsa meningar, förstå och lagra dem samtidigt som vi lyssnar på någon prata. Prova själv, hur kul är det att läsa morgontidningen medan någon försöker prata med dig – din oförmåga att koncentrera dig på att både läsa och lyssna är, precis som för alla människor, pinsamt dålig. Ersätt istället dina meningar med ord eller extremt korta fraser (3 ord).

Tips 6 – Videocoachning

Som jag sa i början av den här “Hjälp-mig-artikeln” så hinner du som sagt inte kasta dig in i en utbildning i presentationsteknik innan din presentation men om du ändå vill göra bra i från dig under din presentation kan du alltid dra nytta av en av sajtens populäraste tjänster och det är videocoachning. För en enkel peng får du inom 48 timmar feedback på både dig själv och din presentation.

Och kom i håg att du alltid kan maila mig om du har några som helst frågor!

Lycka till – David Phillips

154 Comments

 1. Maya says:

  Hej
  Jag har skrivit uppsats och jag ska göra redovisning om det, men har jag fråga alltså jag har använt citat på min uppsatsen behöver jag säga de när jag gör redovisning eller nej?
  Och der behöves hur säga man det i redovisning och får du ge mig exampel på det
  Tack för hjälpen

 2. agnes says:

  hej jag är en tjej som har gjort en presentation om merkurius och är ganska nervös kan man ju säga hehehe… jag har aldrig gillat att stå och prata framför folk men nu ska jag göra den frammför lärare och hela min klass (ca 30 pers) jag vill ha lite tips på hur jag kan pressentera den bäst. jag har gjort en pessentation på google och skrivit en lapp när jag ska klicka m.m

  • Hej Agnes!

   Vad kul att du ska upp och presentera! <- Det är den tanken du behöver ge dig själv. Tänk inte att det ska bli jobbigt. Tänk att det ska bli kul och utmanande. Din hjärna tror på allt du säger åt den! Mina andra tips är: Lär dig din inledning utantill, prata långsamt - långsammare än du tror är rätt, pausa, se klassen i näsroten (mellan ögonen) istället för i ögonen, hitta din glöd för ämnet - varför du tycker det är superviktigt att dom lär sig detta! Slutligen: Titta på något som får dig berörd innan du går upp så försvinner en stor del av nervositeten. Jag brukar titta på en bild av min dotter! Titta även på denna innan och lär dig av den. https://www.youtube.com/watch?v=K0pxo-dS9Hc&t

   Lycka till!

   David

 3. Maria says:

  Hej David!

  Jag tackar dig för tips!

  Jag är en av utländska akadimiker ,Jag har utbildat i geografi ( kartografi och statistik och befolkning…etc) och jag har erfernhet inom dessa omröden från mitt hemland. Just nu är jag på praktik på en konsult firma som har med kartografi och statistik att göra. Snart ska jag göra en power presentation på en gruppmöte om mig själv. vad har jag läs och gjört i mitt hemland ( utbildning, mina kompetens, tidiga uppdrag, projekt, mina erfernheter …etc) Jag vet inte vad ska jag göra, eller säga och det kommer att bli svårare för mig att svenska är som andra språk. Hur min pawer presentaion kommer att ser ut, hur kommer jag att hantera nervositet på mötet . SNÄLLA HJÄLPA MIG!! Jag ska vara jätte tacksam

  Bästa hälsningar

  Maria

 4. anas says:

  tänkte fråga vad är det viktigaste när man förbereda ett rum i skolan inför ens presentation vilka saker ska man tänka på jag vet att det ska jag börja med är upplysning men möblering är också viktigt vad tror ni ??

  • louise says:

   Hej, tack för din fråga! Du har helt rätt i att belysning är viktigt för att inte utsätta dina åhörare för sömnhormonet melatonin som annars triggas av mörker. Som du skriver är även möbleringen viktig, den får gärna vara utformad som ett U i rummet för att öka möjligheten att interagera med deltagarna. Se även till att på förhand känna till de hjälpmedel du har till ditt förfogande, såsom blädderblock, whiteboard, projektor eller TV. Använd gärna en variation av dessa för att hålla dina deltagare alerta under tiden du undervisar. Lycka till!

 5. My says:

  Hej!
  Jag har lite allmäna frågor om nervositet inför presentationer.

  Ses man som mer mer seriös, pålitlig och kunnig om man kan kontrollera sin nervositet under en presentation?

  Vad är det svåraste att träna på för att det inte ska synas att man är nervös inför en presentation?

  Vad är viktigt att tänka på när man ska dölja eller träna bort nervositeten?

  Blir du någonsin nervös innan ett tal? Hur kontrollerar du i så fall nervositet? eller använder du nervositeten i dina tal?

  Kan man se på dig att du är nervös ibland?

  Kan du se små hintar om att vissa är nervösa? Hur då?

  Stort tack på förhand
  MVH My

  • Hej!
   Jag har lite allmäna frågor om nervositet inför presentationer.

   Ses man som mer mer seriös, pålitlig och kunnig om man kan kontrollera sin nervositet under en presentation?
   -> Ja i största allmänhet gör man det

   Vad är det svåraste att träna på för att det inte ska synas att man är nervös inför en presentation?
   -> Inledningen, att ha kul : )

   Vad är viktigt att tänka på när man ska dölja eller träna bort nervositeten?
   – Att se nervositet som någonting positivt, att träna sig själv till att tänka att den gör dig bättre istället för sämre.

   Blir du någonsin nervös innan ett tal? Hur kontrollerar du i så fall nervositet? eller använder du nervositeten i dina tal?
   – Japp, alltid och jag älskar det för det gör mig mer resursfylld!

   Kan man se på dig att du är nervös ibland?
   – Nej det är svårt. I allmänhet är det väldigt svårt att se att människor är nervösa, framförallt för dom som inte vet vilka signaler dom ska leta efter.

   Kan du se små hintar om att vissa är nervösa? Hur då?
   – Stämbanden darrar, personen trampar runt utan anledning, tålyft, vickar ut fötterna är klassiker

   Stort tack på förhand
   MVH My

 6. muntlig analys av en novell says:

  Jag behöver hjälp med att skriva en inledning om muntlig novellanalys. Novellen heter “katt i regnet“

  • Hej!

   Bästa sättet att skriva en inledning är att bygga förväntan inför själva presentationen. Så starta med något som lockar till att lyssna på resten av återgivningen. Det kan vara något du lärde dig, en insikt du fick till exempel.

   David

 7. hej David !
  jag håller att skriva en presentation om Alfred Nobel jag vet inte hur ska jag börja med eller vad ska jag skriva om Alfred Nobel och den en och svarare for mig eftersom svenska är som en andra språk .

  • Mitt bästa tips till dig är att läs på om Alfred Nobel och hitta en berättelse du gillar om honom som du kan återberätta som en story! Då har du en fantastisk öppning in i din presentation och kan sen fylla på med lite intressant fakta om honom för att sen avsluta med ett citat eller något klokt som han har sagt.

 8. Hej David!
  jag presenterar en låttext av mitt modersmål till svenska på onsdag. Det är min första gången som ska presentera så hur kan jag börja presentationen.

  Tack för tipsen!
  Dawit /

 9. zein says:

  Hej David !
  Jag vill göra presentation om Volvo men jag vet inte hur ska jag börja med en bra inledning !!
  kan du hjälpa mig med några meningar ?
  Tack så jättemycket !
  Mvh
  /zein

  • Hej Zein!

   Kul : ) Volvo är grymt!

   Hur du inleder beror helt på vad du ska prata om avseende Volvo. Men några generella tips:

   1. Hej och välkomna!
   2. Ge publiken beröm om det finns utrymme för det
   3. Kör en intresseväckare, exempelvis: film om volvo, specifik fråga om Volvo, statistik om Volvo, handuppräckning för att testa deltagarnas kunskap…
   4. Säg ditt ämne och vad du ska prata om
   5. Ditt mål och vad du vill uppnå med din presentation
   6. Vem du är och varför du håller presentationen.

   /David

 10. Nathalie says:

  Hej David!

  Först och främst TACK för alla tips, idéer och coachning du förser oss med!

  Jag har varit på en anställningsintervju idag och inför nästa intervju kommer det att ske ett muntligt alt skriftligt arbetsprov.
  Jag har sökt en KAM tjänst.
  Hur provet kommer se ut och bestå av har jag ingen aning om men kan anta att jag antingen skall hålla en presentation om en produkt alt sälja in en vara el tjänst.
  Alt skriva ett case på hur jag skulle tacklat en viss situation som kan uppstå under en förhandling i en försäljningsprocess.

  Har du tips på hur man kan förbereda sig inför denna situation? Något du vill dela med dig av som man bör tänka på?
  Tips på hur jag skall lyckas göra så bra ifrån mig som möjligt och få min presentation lite unik och stocka ut från mängden?

  Detta jobbet betyder oerhört mycket och vore ytterst tacksam för snabb hjälp!

  Igen Tack för alla fantastiska tips och coachning du delar med dig av!

  Bästa Hälsningar Nathalie

  • Hej Nathalie!

   Kul : ) Och Grattis till att du kommit vidare i processen!

   Om ditt prov blir att sälja en vara eller en tjänst skulle jag rekommendera dig att glida in på deras webbsida och testpitcha några av deras produkter/tjänster – på så sätt kommer du att känna dig mer varm i kläderna inför intervjun. Sen vid själva intervjun och din eventuella testpresentation skulle jag rekommendera dig att fokusera på tre tips:

   – Varför ska kunden köpa produkten, beskriv varför, beskriv värdet för kunden, försök hitta det där varför’et som kunden går i gång på på riktigt.
   – Bygg förtroende för produkten (ethos), varför har produkten en hög kredibilitet, hur kan du bevisa att den är säker, populär, hållbar…
   – Leverera med hjärta (pathos). Skapa känsla i din leverans genom inlevelse, exempel, liknelser. Visa att DU verkligen tror på produkten. Använd gärna kroppsspråk då det förhöjer hela din egna upplevelse av inlevelse.

   Om du är tillräckligt påläst på företaget så att du kan kasta in några begrepp som dom inte förväntar sig att du kan men du använder dig av så kommer du att få pluspoäng. Och kom i håg att dom kommer slutligen anställa dig baserat på din personlighet och hur mycket du verkar bry dig om dom och deras produkter. Så fokusera på att bara vara du och visa ett genuint intresse.

   Lycka till! Jag håller tummarna 🙂

 11. Anna says:

  Hej! Jag ska hålla en presentation om mig själv i 2-3 minuter. Själva uppgiften i sig är kanske inte jätte svår. Krukset är att presentationen ska vara “inför en grupp av barn” (kommer vara vuxna personer men själva tanken är att det sitter barn framför mig) hur ska jag tänk? Vad är relevant att ta med respektive inte ta med och hur ska jag fånga barns intresse?

  • Hej Anna!

   Några snabba tips: Se till att presentationen innehåller variationer med rekvisita, exempel, berättelser. Variera ofta och var engagerad som talare – än mer än när du kör för vuxna. Använd gärna visuella hjälpmedel som PowerPoint, Blädderblock, Whiteboard – växla mellan dom ofta och använd dom för att förenkla och förtydliga.

   Lycka till : )

 12. Anna says:

  Jag går en utbildning genom mitt företag i Österrike, något som kallas value program. Jag ska hålla en presentation med resultatet av mitt projekt “Actual cost monitoring of packaging material” i Österrike i slutet av februari.

  Jag hade ju självklart tänkt mig en hederlig Powerpoint presentation men fick nu information om att det förväntas att vi gör något unikt som presentation, tex en video, rollspel eller använder oss av talande bilder.

  Jag känner att jag inte alls vet hur jag ska inleda det hela då jag tycker att det är svårt att förklara situationen ang projektet.

  Jag måste ju få alla att förstå varför vi haft projektet från början. 

  Vårt företag använder sig av ca 30 olika förpackningsalternativ till vårt material, vi säljer stål. Det räknas ut en snittkostnad (av låda, lindningpapper, vci-skivor o dyl) per 100kg sålt material för varje packkod och är inget som dras av från priset till kund men finns med som en siffra för intern bruk. Trots våra 30 olika förpackningsalternativ finns det fortfarande önskemål från kunder om tillägg av förpackningsmaterial (ex träribbor mellan ringarna för att de enklare ska kunna ta ur materialet ur lådan) till varje packalternativ, så i själva verket har vi ännu fler alternativ. Oftast så stämmer alltså inte den uträknade snittpriset. Det fanns då önskemål om att hitta en lösning på hur vi kunde få fram den aktuella kostnaden för varje kund. Detta har jag nu haft ett projekt om och kommit fram till att det finns 3 olika lösningar beroende på hur företaget vill gå vidare. 

  Hur ska man presentera detta på bästa sätt? 

  Jag får känslan av att många som jag diskuterat med inte tycker att detta är en viktig grej att ändra. Men önskemålet har ju ändå kommit från mitt företag att se vidare på detta. Jag blir så himla osäker och tycker själv inte att jag har “argument” för att stå upp för mitt projekt, därav inget bra utgångsläge för att göra en bra presentation . 

  Hoppas ni kan komma med några hjälpande ord! Skulle betyda så mycket !

  Mvh Anna

  • Hej Anna och tack för din fråga!

   Du har helt rätt i din tankegång, att ett oerhört viktigt moment är att få deltagarna att förstå varför projektet genomfördes. Så min rekommendation är att lägga mycket krut där. Min rekommendation vore att ha en stark retorisk öppning som exempelvis denna:

   Inled din presentation med att skriva två siffror på ett blädderblock och säg “är det någon som vet vad detta är?” (jag återkommer till det lite senare) beskriv sen ett eller flera raljerande exempel. Beskriv hur en kund valde det, det och det. En annan valde det, det och det… Ta riktiga exempel. Gå sen tillbaka till första siffran som du skrev upp – peka på den och säg, det här är vår standardmarginal när vi inte behöver anpassa. Peka sen på den andra siffran och säg – det här är marginalen när vi måste anpassa mycket till kunden. Gör sen gärna ett matematiskt överslag om hur stor skillnad det gör på ett helår. Sen säger du… Det är med bakgrund av det här som jag fick i uppdrag att genomföra projektet…

   Hoppas det hjälper!

   David

 13. Gabriel says:

  Hej David!
  Jag är 19 år gammal och ska snart anordna ett föredrag på en gymnasieskola om något som kallas “tekniksprånget” för att få fler gymnasieungdomar att välja ingenjörsyrket. Min fråga är, är det någonting speciellt man behöver tänka på när man pratar till ungdomar? Särskilt när dessa är i samma ålder som en själv för att inte få dem att tappa fokus/intresse? (Presentationen sträcker sig till 17-19 åringar) Tack.

  • Hej Richard!

   Ungdomar vid 19 fungerar på samma sätt som alla övriga vuxna avseende “attention span”. Du behöver 3 saker:

   1. Börja med en “intresseväckare” något som väcker anslag och gör att dom vill lyssna
   1.1 Exempel: Storytelling, Exempel, Intressant fakta, Igenkännande kändelse

   2. Du bör ha ett tydligt varför i början. D.v.s. deras varför – varför ska dom investera tid att lyssna på dig, vad får dom med sig?
   2.1 Exempel: Om 10 minuter när jag är klar med den här presentationen kommer ni att ha en solklar bild av vad tekniksprånget är och varför 28% av oss statistiskt sätt kommer att bli arbetslösa om vi inte anpassar oss till det.

   3. Du bör sedan krydda var 2-4:e minut från start. En krydda är något som är emotionellt stimulerande
   3.1. Exempel: Citat, fråga, handuppräckning, byt media, rita, rekvisita, humor, allvar, exempel, dramatisera

   Lycka till!

   David

 14. Felix says:

  Tjena David. Ser att du svarar på fråger, tur för mig. Jag är på ett utbytes år i Denver Usa och ska hålla en presentation om Sverige.
  Än så länge har jag var Sverige är, kändisar, vad som skilljer sig från Usa och historia om Sverige. Min fråga är det intresant att lära sig om Usas historia eller är det något jag ska tabort/lägga till.

  -Felix Skiöld

  • Hej Felix!

   Om jag tolkar din text rätt så ska du köra en presentation som visar på skillnaden mellan Svenska och Amerikanska kändisar? Och din fråga är om du ska inkludera ett avsnitt om amerikansk historia. Mitt svar är att om det är relevant, d.v.s. om genom att redovisa något om amerikansk historia kan förklara varför amerikanska kändisar skiljer sig från svenska så tillför det absolut ett värde. Om det däremot inte finns någon koppling så bör du hålla det historiska avsnittet väldigt kort om ens ha med det alls.

   David

 15. songul says:

  hej David!

  det här är en fråga ingen kommentar

  jag skulle behöva hjälp med att skriva en reflektion till den här frågan
  vad har man för nytta av affärskommunkation och ett bra skriftspråk i arbetslivet.

  den ska skrivas som PM

  några tips och råd du kan komma med vore jättebra

  hur kan jag börja och ställa upp i rubriker

  ska jag göra som inledning/mittendel/avslutning

  tacksam för svar

 16. songul says:

  hej David!

  jag behöver hjälp med att skriva ett PM och ämnet är muntlig presentationen. Led frågor – vad bör man tänka på? budskapet? hur väcker man åhörarnas intresse?
  finns det några hjälpmedel som förstärker presentationen?

  – retoriken, kroppsspråket, hur man planerar, hjälpmedel,

  det ska bara skrivas i rubriker och eventuellt underrubriker

  tacksam för svar

  P:S Det här är en fråga ingen kommentar

  • Ok! Här kommer några snabba:

   Vad bör man tänka på?
   Att du är presentationen, låt inte PowerPoint vara presentationen. I en muntlig presentation är starten grymt viktig – dels för att sätta ramen kring presentationen men också för att ge sig själv en bra start och känna flyt – flow.

   Budskapet
   Ska vara kärnfullt. Gärna begränsat till ett budskap, en tes som du vill presentera. Tesen kan sen delas upp i budskap och i så fall tre stycken för att göra det övergripligt och enkelt för åhörarna.

   Hur väcker man åhörarnas intresse
   Genom att göra något avvikande. Klassiker är: Storytelling, exempel, metafor, fråga, handuppräckning på fråga, påstående, provokation, humor, retorisk fråga.

   Finns det några hjälpmedel
   PowerPoint och Prezi är dom vanligaste. Min personliga favorit är whiteboard eller blädderblock.

   Retoriken
   Se till att få en balans i Aristoteles triangel (ethos = förtroende), (logos=förnuft), (pathos=känsla). Det betyder att du ska ha tänkt igenom hur du ska skapa förtroende (ethos) för ditt budskap och din tes. Hur du ska presentera din tes på ett logiskt sätt (logos), med bra argument och en röd tråd. Slutligen att du även inkluderar pathos, d.v.s. hur ska deltagarna få känna det du presenterar.

   Kroppsspråket
   Sträva efter att ha ett öppet, inbjudande kroppsspråk. Ta plats! Använd gärna funktionella gester för att understryka ditt budskap.

   Hur man planerar
   Jag brukar börja med en mindmap. Skriv upp alla delarna som berör ditt ämne, dela upp dem i ethos, logos, pathos. Se till så att det finns delar på alla tre momenten. Börja sen skriva manus i exempelvis word.

   Hjälpmedel
   Använd gärna rekvisita, använd publiken som ett hjälpmedel genom att ineragera med dem

   Lycka till

   David

   • songul says:

    tack för ditt svar, men jag skulle behöva lite mer hjälp på början . inledningen- om ämnet muntlig presentation . hur ska jag börja berätta . Hej och välkomna till min ……… jag heter …….. idag ska vi prata om muntlig presentation vilka förberedelser det finns innan starten. kan det vara en bra början

    hälsningar

    songul

 17. Barati says:

  Hej alla, kan svare på din här fråga.

  2. Beskriv två viktiga händelser i boken, hur hänger dessa händelser ihop och hur är de beroende av varandra? Varför händer dessa händelser (beskriv orsaken)? svar med exempel
  I boken, ( jag är Zlatan abra..)

 18. Ebba says:

  Hej David!

  Jag behöver din hjälp. Jag går första året på gymnasiet och ska nämligen hålla ett cirka 4 minuters långt tal inom ämnet “att göra gott”. Det jag tänkte prata om är aningen flummigt och jag behöver därför din hjälp.

  Jag vill prata om något jag kallar “det goda i det lilla”. Jag tänkte först och främst nämna hur oerhört viktigt jag tycker det är med t.ex. alla olika organisationer kring välgörenhet, att skänka kläder och pengar, att ge blod eller att donera organ osv. Men, det jag vill ska framgå är att vi inte för glömma de små sakerna i vardagen. Att vi inte får glömma bort att “hjälp” inte enbart handlar om att alltid göra det största, utan att vi måste se det viktiga i det lilla. Jag tänker på att t.ex. plocka upp något som någon nyss tappat eller att ge någon som ser lite nedstämd ut en komplimang. Jag vill få fram att vi inte får glömma det lilla, men goda, i allt det stora.

  Jag vet att många i min klass tänker prata om just organdonation, blodgivning eller något annat stort och viktigt. Därför vill jag gå utanför ramen och göra en liten “twist” på det hela genom att prata om något som i många fall kanske glöms bort i allt det där stora. Det behöver inte alltid kosta så mycket för att visa medmänsklighet.

  Mitt ämne är väldigt oklart och jag kan knappt själv beskriva vad det egentligen är jag vill få fram. I vilket fall vill jag göra det intressant där jag inleder talet med något som får alla att lyssna och slutligen ger en slående avslutning som knyts samman med inledningen. Kanske något som ingen är beredd på. Jag vill att lyssnarna ska bli överraskade och att de ska minnas just mitt tal. Jag vet dock inte hur jag ska få till det och behöver din hjälp.

  Är oerhört tacksam för svar!

  • Hej Ebba! Jag tycker du beskriver bakgrunden fantastiskt bra och upplever inte alls din beskrivning eller din tes som oklar – så redan där har du kommit långt och jag tycker du kan använda just den ödmjuka tonen:

   – “Jag tänkte först berätta om, och sen, men sen insåg jag att det är inte alltid det stora och det definierade som är det viktiga utan att vi människor alltid har kommit längst när vi har tagit steg för steg” Dra en liknelse kanske “som barn, när man lär sig gå så tar man inga stora kliv utan små kliv, ett i taget tills man kan ta stora kliv. Det jag tycker kan saknas är den där lilla handlingen som samtidigt är den enklast. Och om man tvivlar på att den lilla handlingen har någon effekt så kan vi kika på det afrikanska ordspråket “om du inte tror att något litet kan ha en stor påverkar på dig, så prova lås in dig i ett mörkt rum för att sova och det finns en mygga i rummet”. Det lilla har större effekt än vi kan tro, det lilla är det som skapar det stora. etc…

   Final, action kanske – Avsluta med att be alla testa göra något litet i dag för att se hur det känns. Eller dra ett till citat. Eller ännu bättre om du kan hitta en story om hur en person gjorde något litet och vilken betydelse det hade. Eller kanske Armstrongs “Small step for man but a gigant leap for mankind”.

   Lycka till!

 19. Hanna B says:

  Jag ska redovisa på tisdag om livskvalitet och vad det handlar om att ha lycka och bra inställning livet , men jag kommer inte på en bra inledning? skulle verkligen behöva hjälp. Tänkte att jag skulle börja typ: Många utav er har säkert undrat vad är egentligen livskvalité. Men vet inte om det duger för att växa intresse till dem andra? hjälp snälla.

 20. Sasha says:

  Hej
  Jag måste göra en presentation om skillnaden mellan hur det var att växa upp för ungefär 60 år sen och nu. För det måste intervjua nån som är mins 60 år.
  Mitt problem är att jag ska göra presentationen i morgon och jag har fortfarande inte hittat många skillnader och så vet jag inte hur jag ska inleda presentationen.
  Uppskattar verkligen hjälpen.
  Med vänliga hälsningar Sasha

 21. Jalila says:

  Hej David! jag ska ha en redovisning om landet Kambodja, jag vet inte hur powerpointen ska vara och e rkt osäker! snälla hjålp

 22. David says:

  Tjenamors!
  Jag har, som många andra, fått i uppgift att hålla en fem-minuters argumentation inför klassen. Temat är “Små och stora språk” och jag har valt att argumentera FÖR ett och endast ett gemensamt språk världen över. I valet av språk landade det på engelskan då det troligtvis är det mest använda språket. Det går inte att gå miste om dess vida spridning och användning i olika sammanhang.
  Jag har valt att dela in det i tre delar. Först svarar jag på frågan jag ställer mig; “Varför ETT språk?”, och ger ett par argument. Därefter bemöter jag motargument mot just ETT språk. Sedan ställer jag mig frågan; “Varför just engelska?” och besvarar både den och något motargument mot språket, och då med hänvisning till dess vida spridning.

  Min fråga är; tycker du att mitt upplägg verkar schysst? Är det för långt/kort? Vad kan jag förbättra/ förändra?
  Till sist; har du något förslag på argument/ motargument? Har du även förslag på hur jag ska kunna framföra min argumentation på ett intresseväckande sätt? Något förslag på olika retoriska tekniker, kanske såsom talet “I have a dream” är uppbyggt?

  Tack så hjärtligt på förhand!

  • Hej David,

   Jag tycker din struktur fungerar bra. Tips är att du innan dina första argument, lägger ett initialt argument i form av en spekulativ och underhållande beskrivning av hur världen skulle vara med bara ett språk. Så börja din presentation så, sen kommer du fram till din tes att du förespråkat enbart ett språk. Plocka upp max 3 argument för. Möt sen max 2 motargument. Som förslag kan du sedan ta engelskan och varför du anser att den är bästa valet. Använd gärna tekniken “låna ethos” genom att hänvisa till vad stora tänkare och tyckare har ansett om ett språk. Du bör nog möta frågan om varför esperanto misslyckades.

   Mycket av det Mr.King körde var retoriska figurer. I form av alliteration, anaforer, epiforer, repetitioner. Läs gärna på om dom, dom är kraftfulla!

   Lycka till!

 23. Karl Basmaji says:

  Jag kommer att redovisa mitt gymnasiearbete på fredag och det ska vara om inventering på systembolaget. kan du hjälpa mig?

  • Hej Karl!

   Spännande! Jag vet ju inte så mycket om ditt innehåll men kan ge dig några generella tips: ¨

   1. Börja med en intresseväckare, något som fångar fokuset hos deltagarna. Exempelvis ett bra eller spännande exempel, en fråga dom får gissa på eller en handuppräckning.
   2. Se till att ha ett varför tidigt om det går. D.v.s. varför ska åhörarna lyssna på det du säger. Om du tänker igenom det så innebär det att du anpassar din presentation till målgruppen och det är viktigt för att ge dom motivation till att lyssna. “Whats in it for me”…
   3. Börja med bakgrunden, ta upp 3 viktiga saker, ta eventuellt upp en svaghet eller ett motargument och avrunda sedan med en summering och en bra final. En final kan igen som en intresseväckare vara ett exempel, en story, en händelse, ett citat, en rolig eller intressant siffra, ett kort videoklipp etc…

   Lycka till!

 24. Mariam says:

  Hej!
  Kan du hjälpa mig! Jag ska hålla ett argumenterande tal på 5 min om “låt finskarna slippa svenskundervisning” alltså om tvångsvenskan i Finland.
  Jag behöver hjälp med en konkret exempel på bra inledning och en tes och hur ska jag strukturera det hella och tillsist en rolig och bra avslutning.
  Tack i förhand!

  • Hej Mariam,

   Jag kan vägleda dig en bit på vägen. 5 minuter är en suverän tid för att hålla ett tal – så det är en bra början1

   1. Starta med en intresseväckare. Gör exempelvis en jämförelse om hur absurd idén med tvångsundervisning är jämfört med något annat som dina kamrater/kollegor anser vara absurt så blir din tes tydlig.
   2. Direkt efter intresseväckaren så kan du helt enkelt säga formulera din tes vilket lär vara något i stil med det du skriver “låt Finskarna slipa svenskundervisning”.
   3. Bygg därefter upp 3 argument till varför du tycker att det är så, börja med det mellanstarkaste, sen svagaste och sist det starkaste. Det i mitten får gärna vara ett motargument.
   4. Avsluta därefter med att summera och avsluta sist men inte minst med att kanske säga något starkt på det finska språket, översätt det snabbt och avsluta sedan. När man byter språk abrupt så leder till ett ökat fokus och beroende på hur det levereras så kan det även leda till ett skratt.

   Lycka till!

 25. Aissatou says:

  Hej!
  Jag ska håla tal om medicin historia och jämföra med dagens historia. Hur ska jag inleda och avsluta?

  • Hej!

   Inled med ett Anslag – en så kallad intresseväckare, så att du får allas intresse. Exempelvis en kuriosa, häftig fakta, en spännande jämförelse borde vara rätt lätt med tanke på ämnet. Efter intresseväckaren presenterar du ämnet och din eventuella agenda och därefter ditt mål med presentationen. Slutligen i din inledning presenterar du dig själv och vad du har för bakgrund till ämnet.

   Som avslutning har du en summering på 3 punkter och en final. Finalen ska vara något emotionellt (som intresseväckaren), så samma exempel som ovan. Alternativt avsluta med ett citat.

   Lycka till!

  • Aissatou says:

   Kan du vara snäll och ge mig ett konkret exempel på detta.

 26. Emma Trb says:

  Hej! Jag ska hålla en självpresentation på 5 minuter under en gruppintervju och undrar hur jag ska börja och vad jag ska ha med. Jag vill gärna ha jobbet men vet inte hur jag ska sticka ut? Tacksam för tips!
  MVH
  Emma

  • Hej Emma! Rent retoriskt får du absolut störst och bäst effekt om du beskriver dig själv utifrån ett Storytelling perspektiv. Berätta en berättelse om dig själv som är intressant och spännande och som karakteriserar dig. Det innebär att du skulle inleda din presentation med något i stil med: 1982, så var jag 13 år, och den dagen kommer för alltid att definiera den jag är, blev och kommer att förbli – det var nämligen den dagen… etc.

   Lycka till!

Din e-postadress kommer inte att publiceras med kommentaren.

*