Vill du också vara Limitless?
June 1, 2011
Sluta bekräfta din nervositet
November 21, 2012

Hjälp! Jag ska hålla en presentation snart, vad ska jag göra?

Just den frågan har jag fått många gånger. Och även om min varmaste rekommendation skulle vara att du deltog på en utbildning/kurs i presentationsteknik så har du nu knappt om tid och behöver göra det bästa av sitiuationen. Baserat på det har jag sammanställt mina topp 6 tips för vad du behöver tänka på avseende din presentationsteknik, din presentation och vad du ska tänka göra för att undvika det beryktade tillståndet “Death By PowerPoint“.

Tips 1 – Mål och fokus för din presentation

Vi är oftast väldigt skickliga på att stoppa in för mycket information i våra presentationer. Och även om det i en utopisk värld hade varit fantastiskt att kunna gå in i en presentation och bränna av 30 minuter med fakta och sen vara fullständigt säker på att mottagarna förstått och kommit ihåg det du sa så är det tyvärr inte vår verklighet. Så definiera ett mål för din presentation och definiera max tre saker som du vill att dom ska komma i håg. Under tiden du bygger din presentation använder du nu målet för att ifrågasätta allt innehåll i din presentation. Leder det här mot målet? Nej – ta bort det! Leder det här mot målet? Ja – behåll det!

Tips 2 – Din egen mentala inställning

Du är din egen mentala inställning. Om du går in i en presentation med en mental inställning som lyder ”Undrar om dom vill höra det här” eller ”Det här är verkligen ett tråkigt ämne” eller ”Hur ska någon tycka det här är intressant” så kommer du även att förmedla den känslan och du har uppnått precis det du inte ville. Om du däremot går in i din presentation med en mental inställning som lyder: ”Om dom inte får höra det jag ska säga kommer dom verkligen att få problem” eller ”Mitt ämnet är oerhört intressant” så kommer du även att förmedla den positiva den känslan och lyckas med din presentation. Så när du planerar framförandet av din presentation så är det viktigast inte hur du bygger din PowerPoint eller hur lokalen ska vara möblerad utan att du skapar en positiv känsla i dig själv.

Tips 3 – Strukturen i presentationen

En tydlig struktur i din presentation leder till mängder av fördelar. För dig själv skapar det trygghet, det gör det lättare att följa den röda tråden och du kan kontrollera tiden och innehållet bättre. För dina mottagare är det samma sak med den röda tråden, det är enklare att följa din framfart och en tydlig struktur skapar också trygghet och förtroende för dig som presentatör. Så förhåll dig alltid till en struktur. I utbildningen Presentationsteknik Steg 1 går vi igenom en struktur på 15 steg som skapar alla tänkbara förutsättningar för att lyckas, men den har vi inte utrymme att gå igenom här så jag ger dig en lite enklare struktur som delar samma fundament som den kompletta strukturen.

 1. Börja med en intresseväckare, om ämnet inte görs intressant för åhörarna kommer de heller inte att lyssna koncentrerat.
 2. Gör en tydlig måldefiniering genom att förklara vad målet med din presentation är.
 3. Om du har mer än ett ämne bör du inför varje ämne ha en bakgrund – också kallat minianslag för att väcka intresse.
 4. Presentera ditt ämne, gärna inte längre än 20 minuter på grund av koncentrationsnivån.
 5. Summera ditt ämne med maximalt tre punkter.
 6. Bekräfta tillsammans med mottagarna att du uppnått målet.
 7. Kläm till med en final i form av en minnesvärd intresseväckare, ett citat eller en uppmaning i slutet.

Tips 4 – Ditt kroppsspråk

I tips nummer två skrev jag att du är din mentala inställning och helt riktigt kommer ditt kroppsspråk att avspegla din mentala inställning men du kan också omvänt påverka dig själv. Genom att gå in i en presentation och undvika korslagda armar, fikonlövspositionen eller manövern – det vill säga att du har ett öppet kroppsspråk så kommer du även att förändra din mentala inställning och mottagarnas, för när dom ser att du vågar vara öppen i ditt kroppsspråk blir även dom mer mottagliga till det du ska säga. Så mitt råd är. Ha ett öppet kroppsspråk och inled med att ta ett steg fram mot mottagarna.

Tips 5 – Undvik Death By PowerPoint

PowerPoint är ett fantastiskt verktyg om det används rätt, dessvärre används det allt för ofta fel. Och med fel menar jag att det dels används som ett manus för presentatören istället för ett stöd åt mottagarna och dels finns en övertro på det mänskliga sinnets mottagningsförmåga avseende mängd information per slide i PowerPoint. Allt detta leder till fenomenet ”Death By PowerPoint” och min föreläsning med samma namn som just nu är ett av mina främsta korståg. Tre snabba tips som gör din PowerPoint överlägset bättre är:

 1. Du är presentation och din PowerPoint är ett stöd för åhörarna. Se alltid till att du är fokuset i presentationen och att PowerPointen är byggd för att hjälpa åhörarna inte dig.
 2. För att hålla dig innanför den mänskliga perceptiva gränsen bör du undvika att ha fler än sex objekt per slide. Så fort du har fler bör du vara medveten om att hjärnan måste lägga 500% mer resurser för att förstå vad du menar.
 3. Undvik meningar i din PowerPoint. Våra hjärnor är långt ifrån bra på att läsa meningar, förstå och lagra dem samtidigt som vi lyssnar på någon prata. Prova själv, hur kul är det att läsa morgontidningen medan någon försöker prata med dig – din oförmåga att koncentrera dig på att både läsa och lyssna är, precis som för alla människor, pinsamt dålig. Ersätt istället dina meningar med ord eller extremt korta fraser (3 ord).

Tips 6 – Videocoachning

Som jag sa i början av den här “Hjälp-mig-artikeln” så hinner du som sagt inte kasta dig in i en utbildning i presentationsteknik innan din presentation men om du ändå vill göra bra i från dig under din presentation kan du alltid dra nytta av en av sajtens populäraste tjänster och det är videocoachning. För en enkel peng får du inom 48 timmar feedback på både dig själv och din presentation.

Och kom i håg att du alltid kan maila mig om du har några som helst frågor!

Lycka till – David Phillips

154 Comments

 1. Louise - "Min Resa" says:

  Hej.
  Jag håller just nu på att förbereda mig för att börja åka runt och föreläsa om min resa till dit jag är idag.

  Det handlar om min tuffa start i livet med mitt funktionshinder som är väldigt sällsynt i Sverige, som ett fåtal har i Sverige idag och resan till dit jag är idag, personerna som lyssnar kommer få höra att allting går men går det inte så går det ändå !

  Berättar motgångar, fördomar från folk och mycket mera.

  Jag har gjort ett bildspel i power point som jag är nöjd med, har skickat ut mail till bland annat högskolor, sjukhus och universitet.

  Nu har jag en fråga, hur lägger jag upp mitt “prat” på bästa sätt ? Jag har försökt prata för mig själv och spelat in mig själv. Som det är nu kommer jag av mig fast jag vet vad jag ska prata om .
  Något tips ?

  Tack på förhand
  Louise

  • Hej Louise!

   Starkt av dig och fantastiskt bra att du delar med dig av din resa och att allt är möjligt – fler behöver höra det! Tips:

   1. Inled med något spektakulärt från ditt liv, beskriv en story men plötsligt vid uppslutningen bryter du (cliff hanger) och säger, men för att förstå hur jag kom dit, varför det hände och hur jag hanterade det så behöver vi börja lite tidigare. Jag var 9 år etc… Det är ett ganska vanligt grepp inom film.

   2. Kombinera alla tre delarna i den retoriska triangeln av Aristoteles. Skapa känsla, ge dom logik – tips om hur dom också kan tänka och vara som du och sist men inte minst bygg förtroende för den du är men det gör du automatiskt genom dina stories.

   3. Använd gärna PowerPoint men kom i håg att du alltid är den som ska vara i centrum, du är budskapet. PowerPoint ska bara vara en förstärkning av det du säger.

   4. Titta gärna på PREZI det kan vara ett intressant hjälpmedel för dig och den tidslinje du vill måla upp.

   Lycka tilL!

 2. Redmar olsen says:

  Hej, jag går första året i gymnasiet och jag ska hålla ett föredrag i svenskan nu på måndag om valfritt ämne och jag vet inte vad jag ska prata om. Jag brinner för fotboll men jag skulle vilja prata om något mer seriöst men ändå roligt och spännande på sanna gång. Om du nu föreslår att jag pratar om fotboll då är min fråga till hur ska jag lägga upp mitt föredrag? Från början till slut. Egentligen så bryr jag mig inte om vad mitt föredrag handlar om det viktigaste för mig är att göra bra ifrån mig siktar på A. Tackar för svar i förhand ?!!!!

  • Hej Redmar!

   Du är inne på helt rätt spår! Prata om din passion, då har du hälften vunnit direkt! Lägg upp din presentation så att det skapar intresse för dom andra, vad kan vara intressant för dom? Sannolikt är det inte en referering av fotbollsmatch, däremot kan en livshistoria vara häftigt för de flesta. Storytelling brukar vinna! Därmed så kanske du kan beskriva en häftig livshistoria, någon som har gått från slummen till historien på ett makalöst sätt. Några andra förslag:

   Hur fotboll påverkar världen politiskt, (FIFA-skandalen exempelvis)
   Beskriv olika tekniker inom fotboll, komplettera och gör detta spännande genom att visa korta klipp från YouTube
   Beskriv historien bakom fotboll, hur kom det till, gärna ur ett storytelling perspektiv.
   Koppla ledarskapet och teamkänslan i fotboll, till hur en bra skola eller klass drivs och fungerar.
   Eller prestationer från enormt skickliga fotbollscoacher.

   En genväg kan vara att läsa en biografi lite kvickt och bygga om den till en presentation.

   Hur du ska lägga upp den:
   1. Fokus på att den ska vara givande för de som lyssnar, de ska få ta med sig något – kunskap eller upplevelse. Det är ditt främsta fokus!
   2. Storytelling är grymt så jobba med det om det känns okej.
   3. Jobba gärna med upplevelsen genom videoklipp.
   4. Jobba dramaturgiskt, d.v.s. fånga deras uppmärksamhet i början med något starkt och avsluta ännu starkare.

   Lycka till!

 3. aakmabja afuqh says:

  hej!
  ja kommer ha en presentation kan du ge mig tips så att både lärare och eleverna blir intreserade

 4. Pluggare says:

  Jag ska hålla en presentation om Sverige sett utifrån. Vad ska inledningen, huvuddelen och avslutningen handla om? Kan du ge exempel på vad man ska ha med i vardera del?

  • Hej Pluggare,

   Det är ju en rätt bred fråga du ställer som jag inte direkt kan svara på utan hänger en hel del på vart intresse ligger. Du behöver bestämma dig för vilken inriktning du vill ha. Vill du fokusera på militärmakten i Sverige, välståndet, utbildningen, teknikmognaden, kosthållningen sett från ett utifrån perspektiv. Du ska välja den inriktningen som du mest bryr dig om, är passionerad för och kan mest om. Då kommer innehållet att vara lättare för dig att skriva.

   Kör hårt!

   David

 5. mae says:

  hej! jag ska hålla om muntligt presentetaion den kommande april 24..
  jag skulle presentera om temat ” vuxna behöver sagor”
  men jag vet inte hur man gör kanske ni kan hjälpa mig..
  det står så här!
  1. tes2. argument.3 källor.
  tack..

 6. Stina says:

  Hej!
  Min kompis börjar alltid att gråta innan, under och efter en presentation och hon tycker att det är sjukt jobbigt! Hon har gjort ett manus, lärt sig det nästan utantill, skrivit stödord, övat med mig både hemma och på den plats hon ska redovisa men ändå klarar hon nästan inte av det. Hon fick redovisa inför en liten grupp men det hjälpte inte och nästa gång måste hon göra inför hela klassen.
  Jag undrar hur jag kan hjälpa henne och om det är något annat hon kan göra för att slippa ångesten flera veckor innan och efter. Vi är 17 år och går på Gymnasiet så det muntliga är en stor del av betyget.
  Tack på förhand
  /Stina

  • Hej Stina!

   Bussigt av dig att du vill hjälpa din kompis! Här kommer några tips:

   1. Mental träning. Gå igenom presentationens förlopp 5-6 ggr med henne. Varje moment, varje steg in i rummet, detaljer. Som att spela upp en film av händelseförloppet. Eftersom hjärnan har svårt att skilja på verklighet och fiktion så kommer hennes hjärna att tolka den framtida situationen som något som redan har uppstått.

   2. Få henne att ALDRIG bekräfta sin nervositet. Varken via ord eller kroppsspråk. Så fort hon säger att hon är nervös till dig eller någon annan eller till sig själv så gräver hon sin grav. Hon måste sluta bekräfta det. Från den här dagen får hon aldrig ens tänka tanken eller säga orden igen. Det vi tänker blir vår verklighet.

   3. Se till att hon kan sin inledning så bra att du kan väcka henne mitt i natten och hon kan rabbla den.

   4. Tala långsamt

   5. Planera in medvetna rörelser de första 1-2 minuterna. Kanske att hon använder rekvisita eller liknande. Rörelser reducerar nervositet.

   6. Titta på Amy Cuddys föreläsning på TEDx.

   Nervositet är bara ett mentalt påhitt. Med ovanstående knep och trix kan du garanterat få bort det från henne.

   Lycka till!

   /David

 7. Matilda says:

  Jg vet inte vad jag ska prata om min presentation ska vara 5 minuter lång och den får handla om vad som hällst jag går i 7an

  • Hej Matilda!

   Enklast för dig är att välja ett av två ämnen.

   1. Antingen ett ämne som du brinner för och tycker om. Exempelvis en hobby, en bok, film, artist, spel, aktivitet.
   2. Eller så väljer du en resa du har gjort, en plats som du har besökt.

   Komplettera gärna din presentation med bilder och rekvisita.

   Lycka till!

 8. Myran says:

  Hej!
  Vi håller på med Tala Som Det tal i skolan och målet ät att engagera och beröra! Jag tänkte prata om en gång när jag gjorde illa mig och jag vill förmedla känslan som jag hade när jag hade ont. Har du nåt tips på hur jag kan bygga upp mitt tal så att det blir berörande men samtidigt lite humoristiskt.
  Tack på förhand
  /Myran

  • Hej Hanna,

   Ditt ämne låter som ett bra val för både spänning och humor. Några snabba tips:

   1. Berätta händelsen som en story och börja en bra bit tidigare än själv händelsen. Beskriv var du skulle, hur du tänkte, hur trallandes och visslandes ovetande om den stundande katastrofen du var. Hur vädret var etc… Sen beskriver du händelsen i detalj,
   2. Beskriv händelsen gärna också från en annan vinkel. Exempelvis “Personerna som stod bredvid måste ha…” “eller om någon lite senare hade tittat på övervakningskameran så…” Genom att byta perspektiv kan du få sköna skratt.

   Lycka till!

   David

 9. Pernilla says:

  Hej
  Jag ska hålla i en workshop där mitt team ska lära sig av ett annat team som lyckats levrera ett av företagets största projekt på kortaste tid någonsin. En success story som ska mitt team nu ska återskapa. Under vår workshop ska mitt etam ställa frågor till ett “lyckade teamet” och på så sätt ska vi utbyta “lessons learn” och komma fram till vad /hur vi ska arbeta på bästa sätt i mitt team. Jag vill inleda mötet med att skapa engagemang, viljan av att lyckas och våga vara en vinnare och hitta kreativa lösningar. Hur inleder jag med en bra story telling (exempel?), hur binder jag ihop inledningen med en bra avslutning i slutet av dagen. Exempel på bra liknelser, citat, film eller musik? Stort tack för hjälp! MVH Pernilla

  • Hej Pernilla!

   Vilket kul uppdrag du har fått : )

   1. Om det är möjligt så är det alltid bra i begynnelsen att ge beröm till det andra teamet (säg något från hjärtat om hur imponerad du är). Det måste vara från hjärtat! Ärlig geniun beröm gör människor med generösa och därmed ökar chansen att de delar med sig av all information ni kan behöva.
   2. Bästa vore ju att inleda med att berätta deras story med bra storytelling (detaljer, inlevelse, passion, cliffhangers). Om det inte går, så leta upp en annan story som är lika episk och häpnadsväckande. På så sätt kan du göra en liknelse mellan berättelserna. Samma sak gäller berättelser om “viljan att lycka” & “våga vara en vinnare”. Kanske kan du köra en motivationsvideo från YouTube om det kan passa.
   3. För att sen knyta i hop säcken i slutet så funkar det antingen kanon med att referera tillbaka till en av dina berättelser i början, eller välj ut en ny, eller plocka fram ett fantastisk träffande och inte uttjatat citat. Jag skulle personligen också bygga ett tal med retoriska figurer (anafor, epifor etc) för att få ett bra tryck i avslutningen.

   Avseende konkreta exempel på videos, musik, citat så har jag inga direkta här och nu, mest för att jag måste vara mer insatt i din situation för att kunna veta vilka som kan användas, så leta gärna runt själv!

   Du tänker helt rätt!!! Jag är imponerad!

   Lycka till!

 10. Maryam says:

  Hej jag går i 7:an och ska hålla en redovisning! Jag blir alltid så nervös att jag glömmer bort det jag skulle säga eller så kommer inte orden fram. Istället blir det så att jag tittar på de som lyssnar i 8seckunder till jag kan få fram mina ord. Fasten jag inte är rädd för vad de ska tycka om mig! Utan det är själva tanken med att jag står och redovisar. Har du några tips för att jag ska kunna undvika att detta händer? Mvh maryam

  • Hej Maryam!

   Tack för en bra beskrivning av din situation. Anledningen till varför du fryser är för att din kropp producerar för mycket stresshormon just då (kortisol). Den gör dig reda på att fly eller fäkta. Det du behöver göra är att reducera ditt stresshormon så att du får kontroll över din hjärna igen. Så här kommer några tips på det:

   1. Se Amy Cuddy’s presentation om att hur du står och din hållning påverkar ditt kortisol: http://www.ted.com/talks/amy_cuddy_your_body_language_shapes_who_you_are
   2. Lär dig din inledning utantill, som ett rinnande vatten. Den första minuten ska vara så inlärd så att du kan trycka på en play knapp i dig och det kommer att rulla på.
   3. Planera att du ska röra dig inledningsvis, exempelvis gå till tavlan för att skriva, plocka upp en sak (rekvisita), gå fram till en person etc… Planera dina rörelser den första minuten. Rörelser reducerar kortisol. Du ska dock inte röra dig irreguljärt utan dina rörelser ska vara planerade.
   4. Stora idrottsstjärnor tränar extremt mycket mentalt. Varför? För att våra hjärnor i grund och botten inte kan skilja på verklighet och fiktion. D.v.s det du kan göra är att ligga i sängen, blunda, gå igenom förloppet om hur du ställer dig inför klassen, hur du inleder, hur alla ser ut, hur det känns, hur det doftar, hur du rör dig. Spela upp det om och om igen så kommer det till slut att bli en sanning för din hjärna att så kommer det att bli. Chansen är ny mycket större att det faktiskt blir så.

   Med det sagt så önskar jag dig ett stort lycka till!!

 11. Linnea says:

  Hej! Jag går i 8an är sjukt blyg. Vi ska hålla ett föredrag om valfritt ämne i ungefär 5-10 minuter tillsammas med en Power Point redovisning. Jag har några veckor att planera det men har ingen aning om vad jag ska tänka på eller prata om. Helst skulle det vara någon stor historisk händelse eller en aktuell organsiation (exempelvis FN). Har du några tips på hur jag kan lägga upp föredraget på bästa sätt och/eller några tips på vad jag kan prata om? MVH Linnea

  • Hej Linnea!

   Det är alltid bäst att du väljer ett ämne som du kan väl och som du känner för, är passionerad för. Av de två valen du nämner: Organisations eller Historisk händelse så skulle jag valt en historisk händelse. Något riktigt häftigt som du själv kan känna – wow vad coolt eller läckert. Kanske är det när “The wright brothers” byggde det första flygplanet eller den första expeditionen till Nordpolen. Ja du får välja och vraka själv där.

   När du väl valt en historisk händelse så bestämmer du dig för om du ska berätta om den i en tidslinjeform (du kan gärna rita tidslinjen på en whiteboard) eller om du bara ska berätta om en specifik händelse. Om du väljer en specifik händelse så skulle det bästa vara om du berättar den i form av en berättelse.

   Använd gärna PowerPoint till att visa bilder, filmer och musik men ingenting annat.

   Förbered din inledning noga, vad du ska säga i början så kommer din start att gå bra och oftast då även resten. Öva alltihop väldigt mycket så kommer du att känna dig trygg när du väl ska köra.

   Och om du händelsevis skulle bo i närheten av Västerås så kan jag bjuda dig på en timmes individuell coachning på vår kursgård.

   Lycka till!

 12. Anonym says:

  Hej!
  Ska hålla en presentation som ska handla om påverkan, man får tolka det hur man vill. Har du några bra, enkla idéer på ämnen? 🙂

 13. fia says:

  Hej!
  Jag ska hålla en muntlig presentation om Barack Obama.Dock vill jag helst inte göra en vanlig presentation, utan kan du några andra bra?
  Tack i förhand! 🙂

  • Hej!

   En kreativ variant vore ju att hålla en presentation om Barrack på samma sätt som han håller tal. Att du skriver ett tal om honom och håller det på samma sätt som han gör. Alternativt kan du gå utanför temat och köra Prezi som är ett “annat” bra sätt att levandegöra information på. Ett tredje alternativ kan vara att klippa i hop en mängd filmklipp om honom, ungefär som en dokumentär. D.v.s. du visar en film istället för att presentera något.

   Hälsningar

   David

 14. Linda says:

  Hej!
  Ser att det var ett tag sedan någon kommenterade i den här tråden, men jag gör ett försök ändå. Jag ska, som många andra hålla en fem minuters presentation om ett ämne i svenska. Dessvärre har vi inte fått några som helst restriktioner annat än “använd dig av ett tekniskt hjälpmedel”. Men oj! Att först försöka tala om ett ämne som man själv finner intressant så man enklare kan fånga åhörarnas uppmärksamhet, sedan hitta ett ämne som inte är allt för vanligt, för att kunna sticka ut. Sedan bara det här med att skriva en presentation!? Med powerpoint?! 1. Jag har extremt liten erfarenhet av powerpoint presentationer. 2. Jag har väldigt liten erfarenhet av presentationer överlag!

  Jag har all fakta, jag vet bara inte hur jag ska klippa och klistra? Jag hade tänkt att prata om ämnet psykisk ohälsa. Att det förr var ett kraftigt tabufyllt ämne, och att det i dagens samhälle, trots ökad förståelse och öppenhet ökar, speciellt hos unga, och att det dessutom många gånger leder till självmordsförsök eller självmord. Och att det trots denna ökning, leder till en minskning i resurser för att ta hand om, forska i, och utbilda personal på skolor att upptäcka individer i riskzoner. Att antalet kuratorer och skolsköterskor minskar, osv. Anledningen till att jag skriver om detta ämnet är för att en nära vän gick bort pga en överdos av antidepressiva, pga för lite psykologisk uppföljelse efter utskrivning av läkemedel, pga personalbrist. Men hur kombinerar jag känslan av att ha förlorat min vän, och faktan att ohälsa ökar och resurser minskar? Hur får jag ihop det till en klassisk tre-stegs-presentation utan att det blir rörigt? Är det för riskfyllt att hålla en så personlig presentation?
  Tacksam för svar! En vecka kvar till presentation, men jag vill vara VÄL förberedd!
  Mvh

  • Hej Linda! Min rekommendation skulle vara att inleda din presentation med en “story”, d.v.s. berätta om din vän på 1 minut och hur hen’s psykiska ohälsa ledde till en överdos. Det kommer att fånga allas uppmärksamhet. Presentera din tes: Varför vill du att dina kurskamrater lyssnar på detta, är det för att du vill att dom är med och gör skillnad, ska skänka pengar till något, ska vara mer uppmärksam på sina egna ev. deprimerade vänner etc… Ditt varför/tes måste vara tydlig. Lägg därefter ett par minuter, med hjälp av PowerPoint (tekniskt hjälpmedel) till att beskriva (fakta) hur det kunde gå så illa och hur det i dag fungerar i Sverige. Och avsluta sen med en final. Exempelvis frågan. Vet ni hur många ungdomar mellan 15-25 som i dag är deprimerad (låt dom svara i procent), Ställ sen frågan, hur många tror ni av dom som tar anti-depressiva medel (de svarar igen). Avrunda sen med om dom tror att det har ökat eller minskat de senaste 10 åren. (sannolikt har det ökat). Du visar siffran på ökningen och säger sen åt alla dina kurskamrater – “Så mina vänner, det är dags att göra något åt detta – och det du kan göra är… ” ? ” Svaret här formuleras beroende på din tes/ditt varför så klart. Lycka till – du gör det för en så god sak!

 15. akire says:

  Hej! Jag ska på arbetsintervju för en butikschefs tjänst i modebranschen. I mailet stod det ordagrant att intervjun kommer först ske i grupp. Vi ska hålla en kort intervju om oss och vad vi gjort tidigare. Vi skall även ha med oss ett minne eller en prestation vi är stolt över.

  Vad ska jag lägga krut på och berätta? Vill ju inte avslöja för mycket för mina konkurrenter om varför jag vill jobba hos just det företaget.
  Hur lång tid räknas som en kort presentation?
  Ett minne vet jag redan vad jag ska säga. ..

  Vi kommer ha enskilda intervjuer efteråt.

  • Hej Erika,

   Annorlunda tillvägagångssätt : ) Ett enkelt tips är att du beskriver VARFÖR du vill jobba med mode och varför du vill jobba med det som butikschef och varför du vill jobba för just det här modebolaget (utan att avslöja något som kan de andra också kan nyttja i sina intervjuer).

   Fler tips: prata lugnt, njut av situationen (mental inställning), använder pauser och kraftfulla betoningar. Gestikulera gärna.

   Vad en kort presentation är, är extremt relativt och går inte att svara på exakt. Men med tanke på att ni skulle ta med ett minne så skulle jag bedöma att en kort presentation i det här fallet är cirka 2-4 minuter.

 16. Anna says:

  Hej David!
  Jag utbildar mig just nu till friskvårdskonsult och ska göra ett projekt. Jag ska ut i grundskolan och introducera barnen (årskurs 5) i mindfulness och dess påverkan på oss, de ska även få lyssna på en mindfulness ljudfil. Hur ska jag på bästa sätt fånga deras uppmärksamhet och intresse om, vad jag tror, ett för dom rätt främmande ämne?
  Tacksam för svar!

  • Hej Anna!

   Vilket härligt initiativ! En optimal variant skulle ha varit att ta med en EEG och sätta den på huvudet på en eller flera av eleverna så hade dom fått se hur deras hjärnfrekvenser hade ändrats beroende på musik, tankar och miljö. Det finns en sådan på tekniska museet i Stockholm så den kan du ju tipsa dem om!

   Bärbara EEG kan du få tag på för ca 1000 kr.

   Om det inte är ett alternativ så kommer här några fler idéer:

   – Du skulle kunna spela olika typer av musik och be dem att efter varje musikstycke, skriva ner vilka ord som är beskrivande för hur dom känner sig just då.
   – Visa med bilder att hjärnan jobbar efter olika frekvenser och att det är egentligen definitionen av mindfullness. http://en.wikipedia.org/wiki/Electroencephalography
   – Viktigt att du förklara – “varför är detta viktigt för er”. För att dom kan slippa huvudvärk, För att dom ska kunna optimera sin hjärna bättre eftersom dom kan styra med mindfullness om de vill vara kreativa eller om de vill lära sig saker snabbare. Är ju en genväg till läxinläsning : ) Att dom kan lära sina stressade föräldrar det.
   – Att dom får gissa vad olika musikstycken skapar för effekten i hjärnan och kroppen.
   – Be dom att göra lite övningar, som att SMS’a och lyssna på en konversation samtidigt vilket är klart svårt och visar hur viktigt det är att befinna sig i Nuet.

   Hoppas du får några idéer!

   Lycka till!

 17. Hanan says:

  Hej.
  Ber om ursäkt, men ännu en gång. Jag ska hålla ett tal om temat olika världar. Jag har ett ämne jag vill prata om men vet ej hur man kan koppla det till temat. Vill prata om själv känsla. Hur kan jag koppla det till temat och några förslag på hur jag kan börja.
  Mvh Hanan

  • Hej Hanan,

   Olika världar i det här fallet lär bli:

   1. Hur det är att leva ett liv med självkänsla

   VS

   2. Hur det är att leva ett liv utan självkänsla.

   Förslag på hur du ska börja skulle kunna vara att du exempelvis beskriver självkänslan som Frank Abagnale utstrålade i filmen Catch me if you can eller självkänslan som WIll smith utstrålar i “Jakten på lycka”. Och att ingenting blir omöjligt så länge du tror på dig själv. Alternativt skulle du bara kunna rada upp fördelarna med att ha just självkänsla och sen avsluta med att säga att alla kan träna upp sin självkänsla. Definiera gärna skillnaden på Självkänsla och Självförtroende så det blir tydligt.

   Lycka till!

 18. Mathilda says:

  Hej David!

  Samma här så ska jag hålla ett tal om olika världar, jag har riktat in mig på första intrycket. Mer än så har jag inte kommit, vad behöver jag för att gå vidare och faktiskt få ihop en presentation? “Första intrycket” är ändå ett svårt ämne att diskutera som ett tal tycker jag, Men vad ska jag göra för att så enkelt och snabbt kunna få ihop ett så bra tal som möjligt i 4 minuter?

  • Hej Mathilda,

   Börja alltid med att definiera “varför”. Varför ska de som lyssnar investera sin tid och lyssna på dig, vad får de ut från din presentation. Kan du exempelvis inleda med att säga “Efter mina 4 minuter har ni fått en tydligare bild av vad första intrycket är, att det är helt avgörande och vad ni kan tänka på för att skapa det”. Då kommer dom att lyssna väldigt uppmärksamt. Den här studien är väldigt intressant om första intrycket. http://foodpsychology.cornell.edu/summaries/ndakota

   Lycka till!

 19. Sara says:

  Hej! Som väldigt många andra ska jag hålla ett tal kring temat olika världar. Jag hade tänkt tala om ett liv som fattig jämfört med ett liv som rik. I min inledning hade jag tänk ta upp lite häpnadsväckande fakta som fångar lyssnarnas intresse. Och som avslutning hade jag tänkt ställa en fråga som får dem att tänka efter, och berätta hur vi som har de bättre ställt kan hjälpa andra människor i fattiga länder. Men där emellan? jag vet inte riktigt vad jag ska säga, vill inte att det ska bli långtråkigt.. några förslag? Talet ska vara cirka 4 min.
  Tack på förhand!

 20. Yasmeen saad mohmad says:

  tack

 21. Karen says:

  Hi David!!
  I just wanna ask some help from you because i have a presentation about Singapore but i dont know were will i start first and the ending,maybe you can help me.just tydligt bara.
  thanks
  karen

 22. Sandra says:

  Jag ska presentera på måndag nästa vecka för min klass om temat olika världar. Jag ska presentera världen som rika människor lever i och välden som fattiga människor lever i. Jag behöver hjälp dvs med rubriken och även hur jag ska börja för att göra ämnet intressant?:) tack i förhand 🙂

 23. Stina says:

  Hej! Jag ska göra en presentation på 5 min inför klassen där jag ska berätta om August Strindberg.
  Vi har fått några punkter vi ska ha med i våra presentationer. Dem är inte så svåra för mig. Det är mest bara att säga dem.
  Men sedan ska jag även citera Strindberg. Jag har ingen aning om hur jag ska säga det. Vet inte riktigt hur jag ska få in det i mitt tal, utan att stanna upp på något pinsamt sätt.
  Min lärare har också pratat mycket om ”thinking outside the box”. Alltså att vi ska göra något så våra presentationer blir speciella på något sätt. Det är nu jag har mest problem. Jag har INGEN aning om hur jag ska göra min presentation speciell och hur jag ska tänka utanför ramarma.
  Har du möjligen några tips om hur jag kan ”tänka utanför ramarna” och få min presentation att bli speciell? Och har du ett tips på hur jag kan citera honom?
  Man kan kanske få ihop citeringen med det speciella? Om du förstår vad jag menar.

  • Hej Stina!

   Att tänka utanför ramarna i det ämnet skulle kunna vara följande:

   – Att under 30 sekunder läsa ett kort utdrag ur en av hans böcker
   – Att spela upp en dialog som ett rollspel med en klasskamrat
   – Att spela August Strindberg, så att du berättar om honom medan du är honom. Klä dig tidsenligt etc…

   Gällande citatet så kan det enklast levereras i början eller i slutet. Oroa dig inte för att det låter krystat så länge det finns ett sammanhang kring det. Du skulle exempelvis kunna säga:

   Inledningen: Jag skulle vilja inleda med ett citat från AS som lyder så här: “CITAT” och det är med hans ord som jag vill ge er en inblick i hans liv.

   eller

   Avslutningen: Jag skulle vilja avsluta med ett citat av AS som summerar honom, hans liv och hans alster. Det lyder “CITAT”. Tack!

   Lycka till!

 24. rebecka says:

  Hej, jag skall hålla en presentation med temat “Två olika världar” precis som många andra. Jag tänkte prata om trafficking men vet inte om det riktigt passar till temat? har du några tips på vad jag kan prata om.. har verkligen no inspo atm och talet skall hållas på fredag..

 25. mae says:

  Hej! I have a national prov in sas1 about olika världar but its too difficult for me to choose maybe you can help me please.im trying to think about min resa i olika världar eftersom jag tycker om att resa i asien och jag har varit där. Mntilga presentation ska bli på onsdag 23 april.jag vet inte hur kan mn bygga inledning och avslutning. Jag kommer från Filippinerna. Tack

  • Hej Mae!

   Jag skulle absolut gå på något som du känner till, som Filippinerna VS Sverige. Skillnaden på barnuppfostran, livskvalitet, landskapet. Filippinerna är ju verkligen en av de vackraste platserna på jorden så du skulle lätt kunna visa oerhört vackra bilder. Avseende inledning och avslut skulle jag rekommendera dig att läsa de tidigare kommentarerna jag skrivit på samma ämne. Kopiera här:

   Några snabba förslag kommer här:
   – Ställ några inledande frågor till publiken där dom inser hur lite dom vet
   – Gör en eller två jämförelser på stora kulturella skillnader som får dom att häpna
   – Berätta en kulturell berättelse som om den utspelade sig i Sverige, säg i slutet att den egentligen utspelade sig i Guinea. Så kommer dom att inse att det som känns helt onormalt här är en normalitet i Guinea
   – Börja med att ge en positiv känsla för landet, visa några fantastiska bilder, berätta en magisk berättelse. Säg att att dom inte kan leva ett liv utan att ha varit till Guinea för ingen plats är så vacker som den.
   – Gör en frågetävling i början där deltagarna får gissa på 3 frågor som du tar upp i presentationen. Den som har alla tre rätt vinner något…
   – Dra några snabba statistiska jämförelser.

   Som avslutning
   – Ställ en retorisk fråga
   – Visa en bild på sverige, en på guinea och frågan vilken som ser mest “spännande” ut. Slutsats: Och spänning vill vi ju alla ha eller hur!
   – Summera vem som fick rätt på alla tre svaren och dela ut ett pris : )

 26. Sofie says:

  Hej David!
  Jag ska som många andra hålla ett tal i ca 4 minuter med temat “olika världar”. Har bestämt att jag ska prata om “händelser som förändrade vår värld”, är det ett smart val då det kommer bli ganska så punktformigt? Har du något tips hur jag ska göra det intressant, och hur kan jag börja presentationen?

  • Hej Sofie!

   I min värld finns det inga tråkiga ämnen utan bara en miljon olika sätt att göra dom tråkiga på… så med andra ord tycker jag “händelser som förändrade vår värld” låter helt rätt. Ett enkelt och effektivt sätt att du kombinerar 2 hjälpmedel. Dels använder du PowerPoint för att visa bilder och eventuellt korta videoklipp och sen använder du samtidigt whiteboard för att illustrera en tidslinje där dessa händelser har inträffat, i tidslinjen kan du rita väldigt små och enkla symboler för varje händelser. Detta gör att du får röra dig under din presentation och därmed reducera din nervositet.

   Beroende på vilka händelser du tänker dig (dinosaurierna utplåning eller börskraschen 1900)… så Skulle en intressant avslutning kunna vara en retorisk fråga… “Frågan är dock, har dessa händelser förändrat världen på riktigt eller gör vi bara om samma misstag om och om igen som om vi aldrig lär oss något…”

   Lycka till!

 27. Binta says:

  Hej!
  Jag ska presentera för min klass temat olika världar. Presentationen ska vara mellan 4-6 minuter. Jag vill presentera världen som rika människor lever i och välden som fattiga människor lever i. Hjälp mig med en bra början och avslutning. Jag ska hålla talet om 2 dagar.

  • Hej Binta!

   Du borde kunna köra en inledning som visar på de enorma skillnaderna, eventuellt kan du ta statistiken härifrån: https://www.youtube.com/watch?v=jNnbO8x4JAY. Ett konkret exempel är att du kan överösa dem med +6 fakta som får dom att tappa hakan. I avslutningen skulle du kunna ställa en alternativfråga. Om du fick ett fritt val, skulle du att välja i det fattiga landet eller där du lever nu. Dom kommer nog att svara där dom lever nu. Då kan du säga… Du kan välja men det kan inte dom. Men du kan hjälpa dom. Tänk på det… Så lämnar du en subtil hint om att dom kan skänka pengar till välgörande ändamål.

 28. Habibatou says:

  Hej!
  Tack så mycket det har hjälpt mig mycket.
  Men kan du ge mig några exempel på inledning frågor? Och tre alternativ frågor som jag kan ställa till dom? Tack!

  • Hej igen, Du skulle kunna köra följande tre frågor:

   1. Vem här älskar äventyr
   2. Vem här älskar nya upplevelser
   3. Vem här älskar god mat, vacker natur, positiva människor?

   (De flesta borde svara Ja på alla tre frågorna)

   Du kan du säga:

   – Vad härligt! Då finns det ett land även för dig, dig och dig. Och det är Guinea. Och det är det landet jag ska ge en inblick i så att du vet vad du inte får missa innan du dör.

 29. Habibatou says:

  Hej
  Jag går första året i gymnasiet och ska presentation temat olika världar för min klass. Presentationen ska vara mellan 4-6 minuter. Jag valde att skriva om min resa mellan olika världar. Alltså från mitt hemland Afrika (Guinea) till Sverige.
  Hur ska jag börja och avsluta.

  • Hej Habibatou!

   Vilken kul presentation!

   Några snabba förslag kommer här:
   – Ställ några inledande frågor till publiken där dom inser hur lite dom vet
   – Gör en eller två jämförelser på stora kulturella skillnader som får dom att häpna
   – Berätta en kulturell berättelse som om den utspelade sig i Sverige, säg i slutet att den egentligen utspelade sig i Guinea. Så kommer dom att inse att det som känns helt onormalt här är en normalitet i Guinea
   – Börja med att ge en positiv känsla för landet, visa några fantastiska bilder, berätta en magisk berättelse. Säg att att dom inte kan leva ett liv utan att ha varit till Guinea för ingen plats är så vacker som den.
   – Gör en frågetävling i början där deltagarna får gissa på 3 frågor som du tar upp i presentationen. Den som har alla tre rätt vinner något…
   – Dra några snabba statistiska jämförelser.

   Som avslutning
   – Ställ en retorisk fråga
   – Visa en bild på sverige, en på guinea och frågan vilken som ser mest “spännande” ut. Slutsats: Och spänning vill vi ju alla ha eller hur!
   – Summera vem som fick rätt på alla tre svaren och dela ut ett pris : )

   Kom i håg i din inledning att beskriva vad din åhörare får ut utav din presentation, vad vinner dom på den, vad tjänar dom på den? Lyckas du med det så kommer dom att vara mycket mer motiverade att lyssna!

 30. Tina says:

  Hej!
  Jag går första året i gymnasiet och ska hålla en presentation med temat olika världar för min klass om två dagar. Presentationen ska vara mellan 4-6 minuter. Jag har valt att skriva om livet i Sverige respektive livet i mitt hemland. Men har jätte svårt att komma på en bra och intresseväckande inledningsfras. Skulle du möjligen kunna tipsa om några bra sätt att inleda min presentation på? Oerhört tacksam för svar!

  • Kulturella skillnader avseende gestik, språk och kommunikation i allmänhet kan ju vara ganska kul. D.v.s. beskriv om man gör ett beteende som för oss svenskar är ganska vanligt och accepterat här så skulle det uppfattas (och leda till) följande i ditt hemland. Dra några sådana liknelser som gärna får vara så hårresande och chockerande som möjligt. Sen avslutar du med att säga… “Så om ni någonsin funderar på att åka till ett av de vackraste länderna på den här planeten så ska jag nu ge er en insikt i vad ni ska tänka på eller vad ni ska se och tänka på…. ” Kom i håg att en presentation alltid ska vara byggd med åhörarna i åtanke – och den ska ge dem ett mervärde!

   Lycka till!

 31. Matilda says:

  Hej David.
  Vi är en grupp tjejer som har ett Uf-företag som ska göra en presentation framför en jury på en mässa. Vad ska vi tänka på? Vi bakar ett knäckebröd gjort på fyra frön, fiberhusk,vatten och salt.Tror du att det är bättre att lägga krut på produkten eller oss som företag och har du något tips på en intresseväckande inledning? Tacksam för svar!

  • Hej!

   Möjliga intresseväckare skulle kunna vara:

   – Stapla upp era ingredienser och jämför med ett kommersiellt bröd som kommer att visa sig extremt mycket onytiggare (kommentera gärna vad som är onyttigt också)
   – Om det smakar gott, få dom att smaka det. Om det smakar godare än ett kommersiellt bröd så låt dom få smaka på bägge. Detta passar dock bättre som en final så att deras förväntan byggs upp.
   – Om ni skulle råka vara 7 tjejer så skulle ni alla kunna porträttera en ingrediens var och prata om den som om ni vore den.
   – Spela på skuld och rädsla baserat på vad vet människor egentligen om vad som finns i kommersiellt bröd.
   – Plocka statistik som visar på att människor mer och mer går tillbaks till det som är naturligt och att detta är just naturlig och därför passar in i trenden.
   – Beskriv hur ni lagt 100-timmar på att hitta den perfekta kombinationen, bygg upp förväntan till skyarna (om brödet kan leverera det så klart)
   – Ställ frågan till juryn – vad ingår i ett kommersiellt bröd. Så inser dom hur lite koll dom har.

   Lycka till!

 32. nila says:

  hej jag har presentation om en annan värld om två veckor men vet inte vad ska jag presentera om 🙁 kan ni vara snälla och hjälpa mig att hitta ett bra ämne att tala om :´(

  • Hej!

   Se filmen Avatar, beskriv den världen och hur den egentligen speglar sättet som vi behandlar och förstör vår egen jord. Alltid en intressant koppling och reflektion.

   Hälsningar

   David

 33. arlen says:

  Hel David.
  Tack så jättemycket för dina råder. Jag glömde berätta att jag kommer från Nicaragua inte från Spanien. 🙂
  jag tänkte på det som du sa, att använda bilder och olika saker för att visa till min panel olika utsidan om mig själv och mitt hemlad. jag trodde att en preentation över sig själv skulle bli kronologisk. Har du en råd om kronologisk presentation?
  Igen tusen tack.

  • Ah Nicaragua – det blir ju ännu mer exotiskt och spännande! En kronologisk presentation innebär att du börjar från ett visst årtal och går framåt. Exempelvis kan du berätta om när du var barn, ung tonåring, äldre tonåring, student, vuxen… Generellt skulle jag tippa på att det åhörarna kommer att tycka är mest spännande är olikheter kulturellt mellan Nicaragua och Sverige.

 34. Arlen says:

  Hel David.
  Tack så jättemyckey för dina råder. Jag glömde berätta att jag kommer från Nicaragua inte från Spanien. 🙂
  jag tänkte på det som du sa, att använda bilder och olika saker för visa min panel olika utsidan om mig själv och mitt hemlad. jag trodde att en preentation över sig själv skulle bli kronologisk. Har du en råd om kronologisk presentation?
  Igen tusen tack.

 35. Arlen says:

  Hej David.
  Jag ska göra en presentation över mig själv. Lärare sa att det skulle vara bra om man använda lite fantasi. Mitt liv är inte så spännande. Jag har bara 3 minuter om det. Och sak till mitt modersmål är spanska, och jag läsa svenska på gymnasium.
  Hur kan jag göra en bra presentation i 3 minuter?
  Vilka saker skulle bli bättre att tala om?

  • Hej Arlen!

   Säg inte så, alla människor har en spännande bakgrund på det ena eller det andra sättet. Bara faktumet att du är från Spanien gör ju dig “exotisk” så jag tycker att du ska utgå från det. Några förslag:

   Berätta om hur du resonerade inför din flytt till Sverige
   Berätta om de 4 största skillnaderna mellan Spanien och Sverige för dig socialt eller för dig som studerande
   Berätta om de 2 roligaste sakerna som har hänt för dig avseende kulturella krockar mellan Sverige och Spanien
   Beskriv de vackraste eller den vackraste platsen i Spanien som du skulle rekommendera alla att åka och besöka.

   Utgå i från att vad du än ska tala om så fokusera på den här frågan “Vad tjänar mina åhörare på det” Vad tar dom med sig, vad vinner dom på att lyssna på mig. Utgå från det och ge dom tips, idéer, insikter, kunskap som dom inte tidigare haft om exempelvis Spanien. Det vanligaste felet är att presentatörer bygger presentationer för sig själv och inte sina åhörare.

   För att göra det lite roligare så kan du ta med dig rekvisita (saker) eller bilder.

   Lycka till!

 36. Marion says:

  Hejsan!
  Jag ska hålla en 5 min presentation om en skådespelare/film imorgon på Svenska B.
  Jag kommer inte på vad jag ska snacka om.. har du kanske något tips?
  Måste komma på något så jag kan börja öva in så man inte står och tittar/läser av från ett papper..

  • Det bästa är att du helt enkelt hyr en film i kväll och sen presenterar du helt enkelt storyn i filmen i morgon, beskriv den med klassisk story telling så det blir mer spännande. Det bästa för dig är att du ser en film som du redan har sett för då minns du den bättre i morgon. Alternativt tar du en svensk skådespelare, exempelvis Robert Gustavsson, sök på honom på YouTube, kolla igenom alla möjliga klipp och sen baserat på det levererar du en en kronologisk presentation om honom.

   Lycka till!

 37. Amanda says:

  Hej!
  Jag går andra året på gymnasiet och driver UF-företaget D-lighted UF tillsammans med 4 klasskompisar, vi tillverkar och säljer egna blockljus. Vi ska hålla i en företagspresentation i max 4 minuter för en jury samt några andra UF-företag. Presentationen ska innehålla våra motgångar och framgångar under året, samt vad vi lärt oss. Har du några tips på hur vi skulle kunna lägga upp presentationen med tanke på den korta tiden och att vi är fem personer i gruppen? och hur stor användning tycker du att vi ska ta av vår power point?
  Tack på förhand! : )
  Mvh, Amanda

  • Hej Amanda!

   Med en så kort presentation skulle du kunna nyttja strukturen för spontanpresentationer. Det innebär att du bygger upp innehållet så här (Då, Nu, Sen). D.v.s. att du beskriver hur det kommer sig att ni drog i gång med just blockljus, presentera en marknadsundersökning eller konkurrenters svagheter eller vad det nu kan vara. Du beskriver sen de motgångar och framgångar ni haft. Gå sen till NU och beskriv hur läget är nu och vad ni åstadkommit och sen hoppar ni till steg 3, d.v.s. SEN och beskriv vad som händer framåt, vilka planer har ni framåt.

   Nyttja PowerPoint där det är funktionellt, d.v.s för att visa bilder eller filmsekvenser eller spela musik.

   Ett roligt inslag för att få in er alla i presentationen är att ni bygger den som en tidslinje. Ställ er i en rak linje på scenen där du exempelvis representerar DÅ och nästa person representerar MOTGÅNGAR och nästa person representerar FRAMGÅNGAR och nästa NU och sen sista personer SEN.

   Läckert vore väll också att inleda med att släcka ner lokalen, tända 10 blockljus och spela musik och inleda stämningssfullt i 15 sekunder och då börja med. Elden har funiits sen… Ljus är det vackraste vi människor vet… Ja du får brainstorma kring det.

   Lycka till!

 38. Sigridur says:

  Hej!
  Jag har fått ett uppdrag att gestalta mig själv som ledare och min resa dit, på 20 minuter.
  Har du några tankar eller tips som skulle kunna hjälpa? Jag funderar att strunda i power point och träna på att “bara prata och vara mig själv” och försöka fånga lyssnarna på det sättet.
  Med vänlig hälsning, Sigridur

  • Hej Sigridur,

   Att göra dig fri från PowerPoint är alltid ett klokt val. Men jag skulle samtidigt rekommendera dig att använda det om du vill visa något som är svårt att visa på annat sätt (bilder, filmer, musik). Så i din presentation kanske du kan variera mellan fritt, powerpoint, blädderblock, rekvisita. När du byter hjälpmedel fångar du även åhörarnas uppmärksamhet och håller en en stund så det finns en definitiv styrka i att variera.

   En gyllene regel är följande: Du presenterar alltid för någon annan – så du måste se till att göra innehållet intressant och relevant för mottagaren. Tips på det är:

   Det viktigaste momenten är inledningen. Där ska du fånga uppmärksamheten hos åhörarna. Gör det exempelvis genom att berätta en berättelse (Storytelling) om vad/vem som har inspirerat dig till att bli en ledare. Lägg också gärna en cliffhanger inledningsvis genom att säga att under den här presentationen ska jag ge er de 3 bästa tipsen jag tagit med mig under hela min karriär, tips som på olika sätt har gjort mig till den framgångsrike ledaren jag är i dag. Sen kan du forma presentationen kring de tipsen. Exempelvis kan du igen berätta 3 små berättelser och efter varje berättelse konkludera och säga och det jag lärde mig från det här är detta (TIPS 1) och så vidare genom att alla tre tipsen. Inkludera gärna böcker du läst och förebilder som inspirerat dig.

   Avsluta din presentation på din högsta not genom att fyra av ett citat, ett kort videoklipp, kraftfull statistik, en kort anekdot från en stor ledare som skapade enorma effekter och kanske räddade världen… Och sen kan du avrunda med att säga – Bra Ledarskap är det viktigaste som finns, utan det skulle vi alla vara vilsna, men vilsna är vissa ändå, för bra ledarskap är svårfunnet.

   Lycka till!

 39. maryam says:

  hej jag ska göra en muntlig redovisning och jag ska jämföra Sverige med mitt hemland men jag behöver lite tips om vad man kan prata om hon gav oss förslag på ämnen och jag valde beteendemönster i min kultur hur ska jag göra vad ska jag välja för något jag vet inte än kan jag få lite tips av dig tack

  • Hej Maryam,

   Din beskrivning är lite vag men några snabba tips skulle kunna vara:

   – Ta upp beteendemönster som är vanliga/vardagliga så att publiken känner igen sig i det du beskriver.
   – Använd bilder eller filmer för att visa de olika beteendemönstren
   – Låt åhörarna gissa på några exempel
   – Inled din presentation med att motivera deltagarna till att lyssna på dig genom att beskriva hur dom kan ha nytta av det du ska lära dom.

   Lycka till!

 40. Liza says:

  Hej!
  Jag ska hålla ett presentationstal om Freddie Mercury på 3-5 min. Hittills har jag samlat ganska mycket fakta och läst in mig på honom. Nu tänkte jag sätta en struktur på talet, vilket jag inte riktigt lyckas med. Min tanke var att talet skulle cirkla lite kring skillnaderna mellan hans personlighet på och utanför scenen.

  Jag skulle uppskatta väldigt mycket om du ville ge några tips på en uppbyggnad som håller lyssnarna intresserade (tex. kronologisk ordning eller ej?). Finns det någon allmänn uppbyggnad man bör följa när det gäller personpresentationer?

  Tusen tack på förhand!

  /Freh

  • Hej!

   Den absoluta bästa formen av struktur, som också kommer att hålla lyssnarna fokuserade är Storytelling. D.v.s att du beskriver Freddies liv i kronologisk ordning med Storytelling. Alternativt bygger du upp presentationen kronologisk men skippar storytellingen och istället fokuserar på att leverera innehållet utifrån ditt upplevda perspektiv. Beskriv exempelvis att du väl minns när han gjorde detta och sjöng detta och vad du gjorde i ditt liv då, berätta vad han har betytt för dig under olika delar av ditt liv.

   Jag hittade även ett filmklipp på YouTube som ger en snabb inblick i hans liv, kanske kan du hitta någon inspiration därifrån: http://www.youtube.com/watch?v=mw6EgK5HVS4

   Som alltid med en struktur: Inled med en intresseväckare, krydda med intressant inslag var 4:e minut eller oftare och avsluta din presentation med en summering, konklusion och en bra final. Ett kul sätt kanske vore att inleda med att spela en låt och beskriva hur texten i låten påminner om ditt eget liv och hur det var att växa upp, och att då spinna vidare till att Freddie har betytt mycket för dig och att du nu ska redovisa just det och vem han var och vad han gjorde.

   Hoppas du har fått lite inspiration!

   Hälsningar

   David

 41. Sara says:

  Tack för hjälpen!
  Jag har valt att prata om en serie och det är Tonårsbossen. Jag tror säkert att du har hört talas om den. Det handlar om tonåringar som får ta hand om ekonomin i en månad. Jag gillar verkligen det programmet och tycker att det är bra program och lärorikt.
  Men skulle du kunna säga tre punkter jag kan fördjupa mig i.
  För i min presentation måste man fördjupa sig i tre punkter och allt detta på fem minuter.
  Och hur kan jag börja min presentation på ett roligt början? Så att jag får deras intressen?
  Mvh Sara

 42. Sara says:

  Hej imorgon ska jag hålla en presentation!
  Den ska vara 5 min lång och jag har ingen aning om vad jag ska skriva om !
  Jag vill ha ett A .
  Vi ska fördjupa oss i 3 punkter i den saken jag väljer och man får skriva om vad som helst jag har panik just nu jag behöver verkligen din hjälp.
  Vad ska jag skriva om ?
  vilka 3 punkter ska jag fördjupa mig på?
  Hur ska jag göra den rolig och intressan ?
  Vill verkligen ha ett snabbt svar! TACK PÅ FÖRHAND

  • Tjena Sara!

   Wow – kul utmaning : ) Här kommer några snabba tips:

   1. Håll en presentation om något du älskar, är passionerad för då kommer en stor del av din presentationsteknik att komma automatiskt.
   2. Plocka ut 3 viktiga poänger ur din berättelse eller ditt ämne och fördjupa dig lite i dem
   3. Gör den rolig och intressant genom att slänga in små intressanta fakta, kuriosa, berättelser, humor, klantigheter, bjud på dig själv.

   Exempel:

   Ta en resa som du älskade. Ponera att du åkte till frankrike med några kompisar eller med din familj. Då kan du berätta om den resan i tre olika delar (planering, resan dit och på plats). Då har du tre olika delar. Du kan börja med att berätta om planeringen, berätta roliga saker, spännande saker, som om att ni glömde ett pass eller pengar, eller att ni bokade fel resa etc… Försök hitta lustigheter i varje steg. Sen kan du berätta om själva resan och sen om Frankrike och hur ni hade det där, berätta en berättelse från hjärtat om något kul ni gjorde där, vad ni åt, vem ni träffade. Sen kan du sammanfatta hela din berättelse med följande: Om ni ska åka till frankrike så har jag tre tips till er. Innan resan så bör ni tänka på… Under resan så bör ni tänkte på…. Och väl i Frankrike så vill jag tipsa om…

   Ämnen som man brukar ha en passion för och som du kan välja är :

   En specifik skådespelare (när du såg han först, hur han har utvecklats genom filmerna och hur han är nu)
   En film (hur började filmen, handlingen och slutet)
   En TV-serie (samma som ovan)
   Ett husdjur (när fick ni honom/henne, valpåret, nu).

   Med så kort tid kvar som du har så skulle jag välja något du redan kan och som är en passion hos dig som du kan berätta om utan förberedelser.

   Kom också i håg att pausa och inte prata för fort och lev dig in i dina tankar kring din passion.

   Lycka till i morgon!

 43. Nooria says:

  Hej David!
  Jag ska hålla en presentation på 5 min om Michael Jackson. Presentationen är imorgon, det vore jätte bra om du kunde svara så fort som möjligt.
  Jag skulle välja få några tips från dig! Gärna om du kunde svara på dem här frågor: hur ska jag börja? hur ska jag undvika stress, och hur ska jag avsluta min presentation.
  Jag blir jätte tacksam för ert svar 🙂
  MVH/Nooria

  • Hej Nooria – vad gör man inte för sakens skull en söndag :

   Läckert ämne Nooria! Här kommer några snabba tips:

   1. Börja med att berätta något du tycker är jättespännande om Michael, en häftig berättelse eller en spännande fakta eller börja med att spela en låt som han har gjort på så sätt fångar du deras intresse.
   2. Det enklaste sättet att lägga upp presentationen är att göra den i kronologisk ordning, d.v.s. att han började med att spela med sina bröder och sen hans egen karriär. Ett kul grepp vore om du kunde spela små korta snuttar från hans låtar allt eftersom du berättar om hans karriär. Från den första till den sista låten
   3. Gällande din stress/nervositet. Så ta det lugnt, ha ett lugnt tempo och pausa mycket. Tänk på hur kul det är att berätta för alla om hur fantastisk Michael var, tänk att du håller presentationen för hans skull och glad han skulle bli om han visste att du hade valt just honom som ämne. Minuterna innan du går upp, tänk på att sitta eller stå kaxigt för det påverkar hur du mår under presentationen.
   4. Ditt avslut. Avsluta exempelvis med ett citat från Michael eller något fantastiskt han gjort för många människor.

   Lycka till i morgon!

 44. Ali khuder says:

  tack !!

 45. oskar says:

  Nån som kan hjälpa mig snälla?>>>>> Två minuter är ungefär den tid du kan hålla en persons uppmärksamhet på dig själv vid ett personligt möte. Skriv ned din 2-minuters presentation och pröva gärna några olika varianter.

  • Hej Oskar!

   Det är en rätt stor fråga som du ställer : ) Här kommer några tips:

   1. När du beskriver dig själv, ta fram sådant som du brinner för, bilar, hockey, WOW, etc… Berätta kort om varför
   du brinner för dessa intressen och hur de reflekterat din personlighet.
   2. Ett annat alternativ är att du liknar dig själv med ett objekt, som en bil, ett hus, ett träd och beskriver dig utifrån det som analogi. Om du exempelvis väljer trädet så kan du beskriva var dina rötter kommer i från, hur långt du vill växa och komma i livet, vad de olika vägarna/grenarna har fört dig i ditt liv…

   Det du framförallt ska undvika är att berätta en massa torr fakta om dig själv, ålder, längd, utbildning, födelseort, etc…

   Lycka till!

 46. Dia says:

  Hej, jag ska hålla en presentation i Engelska om en film som har med crime och punishment och göra.
  Vi fick inte veta vad för innehåll man ska ha och den ska ungefär vara 5 min.
  Snälla kan jag får hjälp med vilka punkter som är viktigt a tänka på inför presentationen!

  • Hej Dia,

   Självklart. Här kommer några snabba tips:

   1. Gör ett ställningstagande i frågan och hitta en röd tråd. Exempelvis Är svenska alternativt amerikanska rättssystemet rättvist?
   2. Ditt ämne bör kunna passa bra som storytelling. Så ponera att du tycket att svenska rättssystemet är felaktigt. Du skulle då kunna visa på att brottet som exempelvis Piratebay.se gjorde ledde till böter på 46 miljoner medan ett mord eller våldtäkt i Sverige ger 50-75 000 kr i böter. Då kan du berätta dom två berättelserna och konstatera att svenska rättssystemet är långt i från bra.
   3. Vill du hålla det enkelt så beskriv det historiska perspektivet om hur brott och straff har utvecklats genom åren.

   Hoppas det hjälper!

  • Dia says:

   Hej igen! 🙂
   Är det verkligen de här punkterna som man ska använda när man presenterar om en film? Jag hade tänk välja “The town” och presentera med stödord av power point.
   Frågan är om jag ska presentera om bara innehållet eller om det finns ngt mer viktigt att tänka på?

   • Ahh, i det fallet av att presentera om en film så skulle jag göra så här:

    Enkelt
    Ta några bilder från filmen (det finns väldigt enkla screen grabbers) så kan du välja exakt vilka bilder du vill använda
    Använd PowerPoint och lägg in bilderna där samt kombinera med ord.
    Beskriv en bakgrund till filmen för att öka förväntan.

    Avancerat
    Klipp ut delar av filmen så att du även får med korta filmsekvenser. Detta behöver du ett filmprogram för. På PC kan du använda MovieMaker och på MAC kan du använda IMovie.

 47. Marwa Hassan says:

  Hur man hantera sitt stressad från början till slut med fyra minuter

  • Hej Marwa!

   Dom bästa sätten jag vet står i artikeln ovan. Men för att ge dig ett jätte enkelt och konkret svar så skulle jag tipsa dig om att inte se nervositeten som något negativt utan som något positivt. Ditt sätt att se på din egen nervositet påverkar den och gör den negativ. Så se på den positivt, tänk vad skönt det är när hjärtat rusar och du fylls av allehanda sköna hormoner från din hjärna. I övrigt. Tala långsamt, om det bara rör sig om 4 minuter så titta på dom människorna som är dom bästa lyssnarna (nickar, hummar, ser glada ut) (det är förövrigt inte ett bra tips om du kör längre presentationer och eller har viss kontroll över din nervositet).

 48. Eli Alkassam says:

  Hej David!
  jag går i 8:an , jag ska ha en presentation om mig själv på Engliska på fredag.
  Jag undrar om du kan ge mig några tips så att min redovisning blir bra och att jag inte blir stressad.

  Hälsningar ELI

  • Hej Eli!

   När man ska presentera på ett språk som inte är ens modersmål (antar att det ligger till så), så är det bra att låta hjärnan få så mycket tid som möjligt för att bearbeta språket, komma på orden och komma i håg vad du ska säga i innehållet. Bästa sättet att uppnå det är att tala väldigt långsamt och med väldigt många pauser.

   Ett andra tips är att öva inledningen så att du spikar den. Spikar du den kommer du att få förtroende för dig själv och växande självkänsla.

   Tredje rådet är att reducera din nervositet likt Amy Cuddys tips i den här videon: http://www.ted.com/talks/amy_cuddy_your_body_language_shapes_who_you_are.html

   Jag önskar dig all lycka till Eli!

 49. Hampus says:

  Tjenare!

  Grymt bra artikel, tack!

  Jag går i trean på Lerums Gymnasium, i mars ska jag hålla en föreläsning i Aulan för väldigt många elever angående motivation och framgång! Det är ett projekt som de kommer ligga 100 timmar bakom. Jag undrar om du har några tips på material jag kan läsa eller ta del av som jag kommer ha användning av vid min presentation!

  • Hej Hampus!

   Jag jobbar inte specifikt med ämnena “motivation och framgång” däremot kan du ta en kontakt med en kollega till mig som är mer insatt i ämnet. Jag har CC’at henne.

   Det jag däremot kan tipsa dig om är din presentationsteknik eftersom det i grund och botten inte handlar om vad du säger utan hur du säger det du säger. Då lyssnar människor. Mina bästa tips för det är att du ser till följande:

   Följ den här strukturen i början: (1. Säg hej, 2. Ge deltagarna beröm för något om du kan, 3. börja med en intresseväckare i ditt ämne (exempelvis en berättelse, en häftig fakta, en framgångshistoria etc… ) 4. Berätta om målet för din presentation, 5. Berätta vem du är och varför du har trovärdighet i ämnet).

   Se till att krydda din presentation var 4:e minut med något som hela tiden triggar deras uppmärksamhet. Exempel på kryddor är: Bilder, filmer, anekdoter, metaforer, frågor, handuppräckning bland publiken, gissningsfrågor, exempel, humor, allvar, chock, provokation, ta upp en person på scenen).

   Använd PowerPoint endast till vad det är riktigt bra på: Enskilda ord, bilder, filmer och diagram

   Avsluta med den här strukturen: (1. Summera, 2. Bekräfta målet som du var ute efter att uppfylla, 3. Avsluta med en final. Den där sista raka högern som gör att allt du sagt sätter sig. Det kan vara ett citat eller en anmodan eller något av de sakerna jag räknade upp som kryddor eller som intresseväckare.

   Sist men inte minst. Njut av presentationen. Njut av att du har människorna i din hand framför dig. Njut av att du styr deras intresse och fokus genom hela presentationen. Rätt byggd kan du förändra hela deras liv.

   Lycka till!

 50. Mathias Flokén says:

  Hej David Phillips.

  Jag ska om några dagar hålla en presentation där jag har fem minuter på mig att presentera en produkt inom det företaget jag arbetar för.
  Jag är väldig ny på detta och undrar om du kanske kan ha några tips på vad som är viktigast att få fram på max 5 minuter och hur jag ska lägga upp presentationen.
  är mycket tacksam för all hjälp jag kan få.
  MVH
  Mathias Flokén

  • Hej Mathias!

   Självklart, här kommer mina 5 bästa tips:

   1. Bygg en bra inledning med en bra intresseväckare och tydligt mål
   2. Spika din inledning det kommer att få dig att känna dig tryggare under resten av presentationen
   3. Se till att krydda med något intressant var 4:e minut så upprätthåller du deltagarnas intresse.
   4. Intala dig innan du går upp och kör din presentation “att du är bäst, du kan detta, du är hur bra som helst”, alternativt peppa dig med musik
   5. Inled med att tala långsamt och använd många pauser så får du kontroll över dig själv!

   Med dom pusselbitarna på plats kommer du att göra en mycket bra leverans!

   David

   • Elvira says:

    Hej David ! Jag ska hålla en kort föredrag i skolan denna veckan på högst sex minuter om syskonplacering och skilsmässobarn. Jag ska koppla redovisningen och prata om det ur mitt perspektiv som äldsta syskonet och hur man som äldsta syskon kan hamna i kläm och prata om hur det format mig mig som person och identitet. Men jag skulle vilja ha hjälp med ett avslut, jag vet inte riktigt hur jag ska avsluta allt för att sammanfatta det eller vad som egentligen är poängen. Lite flummigt formulerat men hoppa verkligen på att du kan hjälpa mig ,tack !

    • Hej Elvira,

     En bra avslutning ska antingen vara emotionellt påverkande eller actionfokuserad – helst en kombination av bägge. Så antingen ska du få dem att känna något (positivt eller negativt beroende på vilket håll du vill övertyga dem), eller så vill du ha action. D.v.s. det sista du säger är. Det jag nu skulle vilja är att ni går ut och gör så här… eller tänker så här… eller agerar så här…

     Bra verktyg för avslut är: Storytelling, exempel, liknelser, korta filmer, retoriska tal, citat, retorisk fråga, påstående.

     Lycka till! : )

Din e-postadress kommer inte att publiceras med kommentaren.

*