Inspirationsinjektion nr 54
January 31, 2015
Inspirationsinjektion nr 58
October 7, 2015

Inspirationsinjektion nr 55

Identifiera den informella ledaren
Korslagda armar och rynkade pannor är ingen fröjd – en grupp, stor eller liten kan ibland behöva masseras för att köpa dina idéer. Identifierar helt enkelt den informella ledaren i gruppen. Du gör det genom att betrakta vem som leder gruppen när dom kommer, när dom går och vem deltagarna i gruppen tittar på för att få bekräftelse för det som säger, vem dom tittar på när dom skrattar, vem dom tittar på när du säger något tveksamt. När du väl hittat den informella ledaren så tar du den och den formella ledaren och börjar ”massera” dem.

Neutralisera den negativa typen
Oavsett om det är den formella eller informella ledaren som är den negativa typen så behöver du tidigt i en presentation neutralisera det beteendet. Några tips för det kommer här. Ge personen beröm, visa respekt, ta upp och möt eventuella invändningar eller förutfattade meningar, hitta gemensamma nämnare, bjud på dig själv – var personlig, ge personer social bekräftelse inför andra, ta upp ett exempel och be personen i fråga beskriva sin erfarenhet kring något liknande, bygg upp ditt eget ethos.

Överkurs i neutralisering
Ibland möter du den där riktigt hårdknäckta nöten, en person som inte viker sig i första taget. Då kan du ta till överkursen och med fingertoppskänsla indirekt förolämpa dem. Du gör det genom att exempelvis säga att 9/10 gör så här, eller haha jag förstår verkligen inte men så här gör många… Dom kommer inte att erkänna att dom gör så men dom kommer att känna sig träffade som om dom inte riktigt har koll. Steg 2 i det här knepet är sen att så klart bevisa att du verkligen kan och vet bättre.

Din e-postadress kommer inte att publiceras med kommentaren.

*