Gamification – Spelfiering
February 13, 2015

3 TIPS – Nervositet – Vad det är och vad du kan göra åt det!

Nervositet är en form av social ångest, samma ångest som du kan känna när du står i kön på ICA och ditt kontokort vilket gör att du blockerar hela kön, eller när du pratar telefon och plötsligt finner tystnaden oerhört jobbigt eftersom du känner att du tråkar ut den andra personen.

Social ångest
Din form av sociala ångest är till stor del påverkad av dina föräldrar. Om dina föräldrar var överkritiska mot dig så är chansen stor att du i dina presentationer vill leverera så perfekt som möjligt och att du lägger oerhörda mängder tid på att förbereda dig för att oftast ändå inte bli nöjd och ännu oftare vara nervös för att det du levererar inte är tillräckligt bra. Om dina föräldrar däremot var överbeskyddande så är chansen stor att du i din presentation gör det mesta för att undvika konflikter och i de delar där det kan uppkomma konflikter eller frågor är du extra nervös för.

Men den sociala ångesten kan bortsett från våra föräldrars uppfostringsmodell även komma från två andra håll.

Social inlärning
Den första är ”social inlärning”. I en studie fick schimpanser lära sig vara rädd för ormar vilket helt enkelt gick ut på att visa dom ormen och samtidigt ge dom en elstöt eller liknande. Det som hände samtidigt var att schimpanserna som inte var med i studien lärde sig sen av de andra schimpanserna som var med i studien att ormar är livsfarliga. I Sverige råder Jante och just I Sverige där vi inte ska eller bör hävda oss har du sedan du varit liten blivit hjärntvättad av andra, av media och vänner att det är läskigt att hålla presentationer. Hur många i din närvaro har du någon gång hört säga något i stil med ”YES i morgon ska jag köra en presentation för hela klassen – det kommer att bli sååå grymt” – Sannolikt mer sällan än motsatsen vilket är definitionen av social inlärning.

Lärd association
Det andra är ”Lärd association”. Det innebär att du någon gång i ditt liv har hållit en presentation eller varit i en liknande situation där någon skrattat, gett dig en missunnande men kanske feltolkad blick, din hjärna fick då i den situationen ett stress och rädslopåslag och därmed lärde sig din hjärna att ”Om jag gör så här så uppstår smärta – det är bäst jag undviker det”. Men hur kan den rädslan/nervositeten fortfarande hålla i sig senare i livet och i alla framtida presentationer, varför släpper den inte? Jo på grund av ett mästerverk av cirkulär logik så kortsluter din hjärna sig och bara vid tanken att du ska hålla en presentation så skapas en klinisk rädsloreaktion i dig där bland annat ditt hjärta börjar slå snabbare, dina pupillerna dilateras, och dina salivutsöndringen begränsas. Din hjärnas omdelbara reaktion blir: ”OJ herrejösses bara genom att tänka på att hålla en presentation så går hela mitt interna system bananas, det måste verkligen vara läskigt det där med presentationer” och ännu en gång skrivs minnet tillbaka i hjärnan – ofta starkare.

Så nog om bakgrund, vad kan vi göra åt det.
Pavlov visade tydligt med sina hundar hur vi kan både skapa ”lärda associationer” och ta bort ”lärda association”er. Tesen i Herr Pavlovs studie gick ut på att när maten till hundarna serverades så ringdes en bjällra, till slut lärde sig hundarna förknippa bjällran med maten vilket gjorde att hundarna började salivera oavsett om maten serverades så länge bjällran ringde. Dom hade alltså lärt sig att bjällra betyder mat. När dom sen fortsatte att bara ringa i bjällran men inte servera någon mat så upphörde så småningom (10-20 ggr) saliveringen och den lärda associationen var utplånad. Så hur kan du använda detta? Jo här nedan följer ett antal metoder. Alla är avsedda att bota ”sjukdomen” i grunden och inte medicinera för att hålla bukt på den som hyffsat verkningslösa tekniker som ”se dom nakna”, ”titta bara på dom glada”, ”hitta en punkt i rummet” gör. Så här följer 3 tekniker jag använder i min coachning för att ta bort negativ nervositet för gott hos mina klienter och kursdeltagare:

Tips/Metod 1
Du måste bryta mönstret 10-20 ggr, du måste tala om för din hjärna att rädslan för att presentera är obefogad. Vi ska absolut vara nervösa, det är bra för det håller oss på tå. Men vi ska inte vara nervösa och rädda till den gränsen att vårt neo cortex ”slutar fungera” och inte längre hittar de orden vi ska säga i vår presentation. Så hur gör du det? Genom disciplin – från och med NU, när du läser detta får du aldrig säga till dig själv eller till någon annan att du är nervös, säg istället att du är hur lugn som helst, om tanken om oro dyker upp så byter du ut den mot en annan tanke som du väljer (gärna en positivt emotionell tanke). Konsekvent slår du bort de negativa tankarna och ersätter dem med positiva tankar om hur du lyckas, att det går bra. Med garanti kommer du att bli lugnare och tryggare om du gör detta.

Tips/Metod 2
Visste du att anspänning och upphetsning är samma biologiska fenomen? Båda upplever ökad puls, ökat kortisol och ökat adrenalin. Den enda skillnaden på de två olika känslotillstånden är att vi tolkar dom olika. Jag hade en klient som älskade att framträda och presentera men alltid vad sjukligt nervös, jag förklarade för honom att han helt enkelt associerat sin känsla fel – att det han känner inte är negativt utan underbart. Hur då menar då frågade han? Jo, när du tar fram motorcykeln på våren, hoppar fallskärm eller raggar på korgen eller vad annat du gillar att göra så gör du det för att du VILL HA ökad puls, mer kortisol och adrenalin (det är därför det kallas adrenalin junkie). Men här på scenen har du bara felassocierat det. – Jaha hur ska jag göra för att bli av med det? Mitt svar: Njut av det, älska pulsen, älska känslan, tänk på alla andra positiva situationer där du får hög puls och adrenalin och associera dom till den här situationen också. 4 veckor senare ringde han mig och sa att han inte hade en aning om hur kunde tacka mig, känslan av negativ nervositet var som bortblåst vilket gjorde honom mer dynamisk, orädd och kreativ på scenen – det ändrade hans karriär i grundvallarna och hans framgång tog fart på ett helt nytt sätt.

 

Tips/Metod 3
Vi människor generaliserar vårt liv och våra känslor för att öka vår effektivitet. Om vi varje gång behövde fundera på hur vi skulle känna något eller göra något så skulle vårt liv gå i slow motion. Dessa generalisering kan översättas till regler. Du har regler i din hjärna som hjälper dig leva effektivt. Du har således även en regel för när du ska känna dig nervös och den delar du kanske med andra eller inte för dom flesta har olika regler, här kommer några exempel som dykt upp under min karriär:

 • Om jag står inför 50 personer och jag känner dom alla och jag inte är tillräckligt förberedd så blir jag nervös.
 • Jag kan presentera inför hur många som helst, men om dom som sitter där kan mer än mig så blir jag nervös
 • Jag kan inte presentera framför tjejer oavsett hur förberedd jag är
 • Jag blir nervös så fort jag ställer mig upp och ska hålla en presentation
 • Jag blir nervös om jag inte är kan den perfekt och om det är personer jag inte känner.

Som du ser så låter regler helt olika och är byggda på helt olika erfarenheter. Problemet med dessa regler är att dom är väldigt lätta att uppfylla, ofta gör vi dom så lätta som möjligt att uppfylla eftersom rädsla är vår primära instinkt och inte lycka. Mitt råd till dig är att skriv en ny regel till dig själv som är mycket svårare eller omöjligt att uppnå. En av börsens absoluta VD-stjärnor i Sverige var livrädd för att filmas, hans regel för nervositet löd ”Jag blir nervös i alla lägen om det finns en kamera, men aldrig annars”. Så vi skrev om hans regel som då lät så här ”Jag blir bara nervös om jag ska hålla en presentation och Ingemar Bergman filmar, det är lördag och det regnar inomhus”. Det var han själv som hittat på regeln så fråga mig inte varför den blev just sådana. Hur som helst, 1 vecka senare var rädslan helt bortblåst. Det effektivaste sättet att ”Programmera” in en ny regel är att lägga följande fras framför regelen. ”Jag NAMN ser, hör, känner och vet att jag kommer bara nervös om… REGEL”. Sen repeterar du den frasen med full inlevelse, kroppsspråk, röst om och om igen tills att den blir din sanning (positiv hjärntvättning).

Jag har aldrig haft en klient som inte blivit av med sin negativa nervositet genom ovanstående 3 metoder. Så om du verkligen vill bli av med din negativa nervositet så är det bara att bestämmas sig för det och köra någon av tipsen konsekvent!

4 Comments

 1. Lea Olsson says:

  Hej jag undrar hur jag blir av med min nervositet inför att prata med skolkuratorn jag är rädd att allt kommer gå fel och att jag kommer känna att det inte hjälpte att gå dit. Jag är skit nervös och vet inte vad jag ska göra hjälp mig

  • Hej Lea!

   Du kan reducera din nervositet genom att titta på något som får dig att känna empati. Titta på något som får dig att känna medkänsla, youtube har massa bra klipp som man blir rörd av. Titta på det i 5 minuter innan du går in till kuratorn så kommer du att må mycket bättre på plats.

   David

 2. Anonym says:

  Jag ska prata framför hela min klass om några dagar och min mage börjar redan vändas upp och ner och jag mår dåligt men bara av att jag läste det mådde jag mycket bättre. TACK verkligen!

 3. Victoria says:

  Det var ganska bra tips och jag ska faktiskt prova de imorgon jag har en redovisning inför klassen och är så himla nervös men jag ska säga till mig själv att det är inte farligt och att jag inte är nervös och jag hoppas att det funkar

Din e-postadress kommer inte att publiceras med kommentaren.

*