Hjälp! Jag ska hålla en presentation snart, vad ska jag göra?
June 6, 2011
7 tips för en ultimat konferens
September 18, 2013

Sluta bekräfta din nervositet

För 20 000 år sedan, sannolikt på en tisdag, strövade en av dina rätt avlägsna förfäder fram över stäppen, sökande efter godheter att spetsa kaningrytan med. Plötsligt hör han ett ljud och tittar upp, i en kombination av direkt solsken och en enorm skugga urskiljer han att han står öga mot öga med en synnerligen aggressiv best. På ett ögonblick lägger han benen på ryggen och springer, samtidigt pikar adrenalin nivåerna och delar av hjärnan släcks ner för att på så sätt kunna fokusera till 100% på flykten. Lyckligtvis undkom han, för annars hade du inte läst den här texten i dag.

Stress-signalerna var räddningen på stäppen, men är inte alltid lika uppskattade på scenen där nervositet kan leda till muntorrhet, stamning, muskelkramper och i värsta fall att delar av hjärnan släcks ner för att fly från hotet. För även om din publik till synes inte verkar riktigt lika bestialiska och hotfulla som djuret på stäppen så uppfattar din hjärna ingen skillnad. Och varför gör den inte det?

Jo för att du bekräftar hotet för din hjärna. Genom ett antal olika kroppsliga och mentala signaler säger du åt din hjärna att vara rädd, riktigt rädd. För det är inte dina ögon som säger åt dig att publiken är bestar. Så det vi primärt behöver veta nu är hur vi undviker att bete oss på detta synnerligen kontraproduktiva sätt. Enkelt:

– I din inledning ska du undvika att backa då det är ett flyktbeteende
– Din fotposition ska inte stå i flyktläge, en fot fram och en fot bak. Stå parallellt med fötterna istället
– Göm dig inte bakom saker som stolar, podium eller bordskanter. Det bekräftar bara att du just det – vill gömma dig från hotet.
– Använd ett öppet kroppsspråk. Så fort du blockerar ditt kroppsspråk så är det en bekräftelse på att du känner dig hotad.
– Din kropp behöver bli av med överskottet av adrenalin som rusar genom dina ådror, se därför till att tvinga fram rörelser inledningsvis i din presentation, exempelvis att interagera med din PowerPoint, skriva på ett blädderblock eller använda rekvisita. Gå dock inte runt irreguljärt.
– Andas lugnt, tala långsamt och använd många pauser så kommer du också att signalera till din kropp att allt är lugnt, allt är under kontroll.

Ett typiskt exempel på hur våra kroppsliga signaler jagar upp oss mer än det vi ser är om du exempelvis är ute och promenerar efter en mörk och enslig vägg och plötsligt börjar inbilla dig att du hör saker, ser saker, hemska saker. Så länge du går lugnt och tryggt händer inget speciellt med din kropp. Men så fort du börjar agera fysiskt på dina tankar genom att exempelvis springa i ren panik och titta bakom dig så slår hela ditt system i taket. Och samma sak händer på scenen. Om du bekräftar hotet med dina icke verbala signaler så kommer din hjärna att tro att så är fallet och din nervositet blir negativ.

Slutligen vill jag säga: Nervositet är bra, för det får dig att prestera på topp! Det är när du inte längre är nervös som du har riktiga problem. Allt är perfekt i lagom dos!

Din e-postadress kommer inte att publiceras med kommentaren.

*