Exempel på bra och dåligt med Powerpoint
March 29, 2011
Pausen – Vilken kraft den besitter
March 29, 2011

Strukturera din inledning

Din inledning är ditt allt. Misslyckas du med den är du såld. Enligt min mening kan vi inte generalisera så brett. Min åsikt är att det snarare är väldigt beroende på presentationen. Vi genomför nämligen mängder av olika presentationer. De flesta av oss genomför bara vardagliga, rutinmässiga presentationer. Hur vore det med champagnesmällande och hårresande inledningar i de fallen? Sannolikheten att dina kollegor tvångsisolerar dig är ganska stor.

Pampiga inledningar hör istället hemma i de presentationer där du vill inspirera, motivera och till viss del även sälja dina tjänster eller produkter.

Uppbyggnaden av inledningen.
Inledningen består av flera olika steg som alla är lika viktiga för att få en bra start på en presentation. Beroende av presentationens längd och natur kan behovet av de olika elementen variera så plocka de element nedan du anser vara nödvändiga för din presentation.

Artighetsfrasen
Syftet är att välkomna personerna till din presentation. Använd gärna titlar om dina åhörare har sådana.

Respektavsnittet
Här visar du respekt för dina åhörare. Exempelvis kan du säga ”Vilka vakna människor ni är”, ”Äntligen får jag vara i Falun igen”, ”Gud var roligt med så intresserade åhörare” osv.

Anslaget
Dess syfte är att öppna ögonen för det du ska prata om. Den behöver dock inte uteslutande handla om ämnet som du ska presentera utan kan mycket väl vara något annat som får dina åhörare att få upp ögonen för. Håller du en vardagliga projektpresentation i företaget så behövs inget specifikt anslag. Något enkelt som piggar upp kanske inte skadar, men det avgör du nog bäst själv i din egen miljö.

Praktiska detaljer
Sist men absolut inte minst går du igenom praktiska detaljer som start, sluttider, bensträckare, toaletter, lunch, fika, litteratur, användandet av mobiltelefoner.

1 Comment

  1. Emma Zäther says:

    Bra! Detta räddade verkligen min text! (:

Din e-postadress kommer inte att publiceras med kommentaren.

*