En komplett artikel om presentationsteknik
May 12, 2011
Hjälp! Jag ska hålla en presentation snart, vad ska jag göra?
June 6, 2011

Vill du också vara Limitless?

I går såg jag filmen Limitless med Bradley Cooper och Robert De Niro. En film som ponerar att, vi människor genom att ta ett piller kan expandera våra hjärn-resurser till den gränsen att vi blir limitless i våra förmågor. Men vem behöver ett piller? Okej, vi kommer inte att kunna skapa en så stor kontrast som i filmen men jag, du och vi alla kan med relativt enkla medel ge våra hjärnor förutsättningarna för att bli nästan limitless. Vill du bli limitless? Häng med…

Hastigheten på din hjärna
I filmen arbetar huvudpersonens hjärna på högvarv. Hur kan din hjärna jobba snabbare? Din hjärna är som du kanske vet uppbyggd av drygt hundra miljarder neuroner. Dessa är alla sammankopplade med synapser som skickar signaler fram och tillbaka, kors och tvärs över en sträcka som är ca 150 000 km lång (ref: Pakkenberg et al., 1997; 2003) det vill säga om vi skulle lägga ihop alla dina synapser skulle dom räcka 18 varv runt jorden. Och då är det tur att dom kan vara vallade, jag skriver kan vara vallade för det är dom inte alltid. För hastigheten på din hjärna kan nämligen variera från 20 m/sekund till 120 m/sekund beroende på hur bra vallade dina myelinskidor är. Så om du ibland känner dig trögtänkt, att ordet ligger på tungan och du glömmer bort saker så är det för att din hjärna är ovallad men om du istället snabbt vill kunna komma på idéer, vara kvicktänkt, rapp i käften – ja limitless. Då är det bäst att du vallar din hjärna och det gör du busenkelt genom att äta fettsyror från Omega 3 och Omega 6 i exempelvis kosttillskott, men om du verkligen vill få upp hastigheten rekommenderar jag färsk, fet fisk som sill, strömming, lax, makrill.

Skapa rätt förutsättningar
I filmen lär sig huvudpersonen ny kunskap väldigt snabbt och samtidigt jobbar oerhört effektivt och det kan du också göra genom att ta hänsyn till dina hjärn-frekvenser. Precis som en dator skiftar även din hjärna frekvens beroende på vilken operationer den ska utföra för stunden. Om du vill vara väldigt effektiv gör du bäst i att befinna dig i Beta-frekvenser (13-30 Hz) vill du däremot lära dig något nytt har du mycket bättre chanser om du försätter dig i Theta-frekvenser (4-8 Hz). Jag påverkar dagligen mina frekvenser beroende på vilket behov jag har för stunden, som nu när jag sitter och skriver, lyssnar jag på snabb musik (Trance) medan när jag ska lära mig något nytt lyssnar jag på något runt 70-takter per minut (BMP) exempelvis vissa former av klassisk musik. Lyssna själv på vissa former av musik så kommer du att märka att din hjärna blir mer eller mindre alert.

Flyt
Vid ett tillfälle i filmen skriver huvudpersonen klart sin bok på 5 dagar och det gjorde han dels tack vare ett fenomen som uppträder i hjärnan när vi har flyt. Min egen bok ”Framgångsrik Presentationsteknik” skrev jag klart på 20 dagar vilket inte heller är fy skam för en 2-barnsfar, utbildare och föreläsare och äkta man. Så hur får du flyt? Genom att helt enkelt inte avbryta det du gör hela tiden. När du sitter på jobbet och hoppar mellan din mail, facebook, chat, en diskussion med en kollega som tittar in, telefonen, svara på ett SMS och ja just det dokumentet som du skriver på så ger du din hjärna katastrofala förutsättningar för att lyckas. Din hjärna är bäst på att göra en sak i taget och på samma sätt som löpning fungerar – att du kommer in i andra andningen så gör din hjärna samma sak, efter 10-15 minuter ökat effektiviteten och ju mer du fokuserar och koncentrerar dig på din uppgift ju snabbare går den. Tills att du till slut är för trött och måste fylla på med energi igen. Men som tur var räcker det då med en banan och inte ett mer eller mindre problematisk genomskinligt piller.

Mentalt tillstånd – sov på saken
Har du också med ett problem precis innan midnatt? Ett problem som du inte kunde lösa och som nästan blev ett större problem allt eftersom för dina lösningar blev sämre och sämre? Sen gick du och la dig för att sova och följdaktligen vaknat och blivit mer än tydligt uppmärksam på att att lösningen var hur enkel som helst. Så vad har hänt? Jo när du gick och la dig tillät du din hjärna att jobba på högvarv och med fokus på ditt problem, den simulerade problemet tusentals gånger och utvecklade en lösning. Visste du exempelvis att Mendelejev, förfadern till det periodiska systemet knäckte idén medan han sov. När han vaknade var allt klart. Så hur använder jag detta? Exempelvis om jag vill vara kreativ när jag vaknar upp så spenderar jag de sista 20-30 minuterna av min kväll med att försätta min hjärna i ett kreativt tillstånd – något jag personligen uppnår genom att läsa en av de mest ”out-of-the-box-böcker” jag ve (Liftarens Guide till Galaxen). När jag sen lägger ifrån mig boken kommer mina drömmar och tankar vara influerade av boken och när jag vaknar upp är jag alltid mer kreativ! Fungerar på samma sätt om du vill motivera dig själv inför kommande morgondag – se då en film eller läs en motiverande bok. Din hjärna kommer därefter att drömma, vrida och vända på det du läste eller såg i filmen och sannolikt till och med sätta in dig själv i en av drömmarna. Det gör inget att du inte kommer ihåg drömmarna, även om det är snäppet effektivare och det även finns enkla sätt att göra det.

Och självklart finns det fler tips, men det får vi ta en annan gång för någonstans måste börja och får du för mycket på en gång är risken stor att du inte får något gjort. Och jag kan garantera dig att om du i dag inte använder eller gör något av ovanstående och börjar göra det nu, i dag. Det vill säga: ökar hastigheten på dina hjärnimpulser, försätter dig i rätt frekvenser, har respekt för hur du skapar flyt och slutligen försätter din hjärna i rätt mentalt tillstånd så kommer du att uppleva din hjärna som 100% effektivare, rappare, piggare – helt enkelt limitless. Garanterat! Ditt val!

I min föreläsning Memory Maker och i utbildning Black Belt får du lära dig mycket mer om dom här teknikerna och i allmänhet hur du skapar minnen hos dig själv och hos andra människor – en inte helt obefintlig kunskap för läraren, pedagogen, chefen eller alla som vill få andra att minnas något.

Kör hårt!

1 Comment

  1. Erik Ström says:

    Jag har också sett filmen och gillar verkligen ditt blogginlägg. Inspirerad till tänderna att bli LIMITLESS NU! 🙂

Din e-postadress kommer inte att publiceras med kommentaren.

*